Un nou job și o mărire salarială sunt principalele obiective ale angajaților români pentru 2025, arată un sondaj în piața muncii. Stabilitatea locului de muncă, salariul și beneficiile extrasalariale, precum și echilibrul între viața personală și cea profesională reprezintă cele mai mari motive de îngrijorare. Cu toate acestea, 43,4% sunt optimiști sau foarte optimiști cu privire la anul viitor, în timp ce 10% dintre aceștia spun că nu au niciun motiv să aibă așteptări optimiste de la 2025, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare eJobs.
Așteptările românilor pentru anul 2025 în legătură cu locul de muncă
Circa 4 din 10 români au răspuns că principalul plan pe care îl au pentru 2025 din punct de vedere profesional este să se angajeze, fie pentru că își doresc să își schimbe jobul actual, fie pentru că au rămas fără loc de muncă în 2024. Peste 22% dintre respondenți speră la o majorare salarială, peste 11% dintre aceștia își doresc să poată lucra de acasă, circa 5,6% să fie promovați, iar peste 4% plănuiesc să înceapă un curs de reconversie profesională. Aproape 10%, însă, spun că nu au niciun motiv să aibă așteptări optimiste de la 2025.
„În mod interesant, nu mai vedem un procent covârșitor al celor care bifează opțiunea de a lucra de acasă ca principală dorință pentru următorul an. Deși numărul de aplicări pentru joburile remote este în continuare mare, candidații și angajații au început să înțeleagă semnalele pe care le transmit angajatorii, respectiv faptul că preferă să angajeze oameni care să vină la birou mai degrabă decât oameni care să lucreze doar de acasă sau preponderent de acasă. Altfel, comparativ cu anul trecut, vedem ceva mai multă stabilitate, angajați care sunt mai prudenți în a face mișcări de carieră dacă nu au un motiv acut de nemulțumire. Spre exemplu, dacă la sondajul de anul acesta 40% dintre respondenți ne-au spus că vor să-și schimbe jobul în următorul an, la cel de anul trecut procentul era de 56%”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.
Cu toate aceste, peste 49% dintre respondenții care speră să se angajeze în 2025 și au declarat că se află deja în căutarea unui nou loc de muncă.
Prudența pe care o manifestă angajații în a face schimbări bruște de carieră poate fi legată și de faptul că au întâmpinat mai multe provocări și incertitudini decât în anul2023. Aceste caracterizări au fost folosite de peste 24% dintre participanții la sondaj. Pentru 24,7% dintre aceștia a fost un an greu, în timp ce pentru 11,9% a fost un an de creștere, mai ușor decât 2023 (6%) și care a adus surprize plăcute (8%).
„Cei care și-au stabilit deja obiectivele profesionale pentru 2025 spun că, pentru a le putea atinge, plănuiesc să înceapă căutarea activă de noi opțiuni de angajare, să participe la programe de dezvoltare și formare profesională, dar și să-și negocieze condiții mai bune de muncă la locul actual. Un sfert dintre respondenți vor discuta direct cu managerul și vor cere o evaluare pe baza căreia să poată obține o creștere salarială sau o promovare”, a adăugat Raluca Dumitra.
Potrivit sondajului, motivele de îngrijorare cu privire la noul an ale respondenților sunt pentru 32,2% cele legate de stabilitatea locului de muncă, pentru circa 27,9% dintre aceștia sunt reprezentate de salariul și beneficiile extrasalariale, pentru 21,9% păstrarea unui echilibru între viața personală și cea profesională și, în procente mult mai mici respectiv 6,9% sunt îngrijorați de dezvoltarea abilităților și competențelor, iar peste 5% dintre aceștia îi îngrijorează oportunitățile de avansare.
Cu toate acestea, 13,9% sunt foarte optimiști cu privire la anul viitor, 29,3% sunt optimiști, 25,1% au o atitudine neutră, 24,8% sunt îngrijorați, iar 6,9% foarte îngrijorați.
Temerile angajaților cu privire la 2025
Peste 45% dintre ei anticipează că angajatorii vor cere noi competențe și abilități, circa 36% cred că vor avea loc restructurări și reorganizări ale companiei pentru care lucrează în prezent, peste 19% prevăd că va crește nivelul automatizării și rolul tehnologiei în munca lor de zi cu zi, 21,2% se așteaptă să apară mai multe oportunități de lucru remote, iar 14,2% vorbesc despre mai multe oportunități de mobilitate internă și internațională.
Sondajul a fost realizat în luna decembrie a acestui an, pe un eșantion de 900 de respondenți din segmentul candidaților și angajaților.