Jumătate din români se simt îndreptățiți să optimizeze taxele, chiar dacă nu o fac 100% legal, motivul fiind faptul că statul nu face o treabă bună cu banii plătiți sub formă de taxe, arată rezultatele unui sondaj realizat de compania de cercetare de piață Frappe Digital.
Conform sondajului, marea lor majoritate (85%) cred că statul nu face o treabă bună cu banii pe care aceștia îi plătesc sub formă de taxe. Mai mult decât atât, un procent covârșitor (86%) spune că extirparea corupției în România ar trebui să înceapă cu cea de la stat și apoi să se îndrepte către cetățeni.
În aceste condiții, jumătate din populația studiată se simte îndreptățită să optimizeze taxele, chiar dacă nu o fac 100% legal.
„Iată un motiv pentru care România va rămâne mult timp de acum încolo una din țările cu cele mai mici procente de colectare a taxelor (dacă nu cu cel mai mic procent din UE). Statul nu are capacitatea sau voința de colecta polițienește taxele, iar conformarea voluntară pare doar o himeră îndepărtată, atâta timp cât oamenii sunt demotivați să o facă. Cel mai probabil guvernul va face ce e mai ușor, și anume să crească taxele. Din păcate asta îi va sufoca pe antreprenorii cinstiți, asigurându-le celor care nu plătesc taxele un super avantaj competitiv”, comentează Daniel Enescu, fondator al grupului Daedalus, vândut în 2014 către Kantar Millward Brown.
Datele fac parte dintr-un studiu marca Frappe Digital, efectuat în luna mai 2024 pe un eșantion de 1078 de persoane, reprezentativ pentru populația cu vârste între 18 și 65 de ani din mediul urban.