Sondaj: Peste 70% dintre întreprinderile mici și mijlocii nu sunt de acord cu o nouă modificare a Codului Fiscal de la 1 septembrie 2023/ Opt din zece dintre companii au spus că au fost afectate negativ de modificările fiscale intrate în vigoare la data de 1 ianuarie 2023

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Peste 70% dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) nu sunt de acord cu o nouă modificare a Codului Fiscal de la data de 1 septembrie 2023, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România. De asemenea, potrivit sondajului, 83,3% dintre companii au spus că au fost afectate negativ de modificările fiscale intrate în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) a realizat în perioada 04-13.07.2023 un amplu sondaj pentru a identifica opinia antreprenorilor cu privire la impactul modificărilor fiscale de la 1 septembrie 2023.

Potrivit sondajului, în ceea ce privește forma de organizare, respondenții au fost 60,40% microîntreprinderi, 27,1% întreprinderi mici, 10,4% întreprinderi mijlocii și restul de 2,10% întreprinderi mari.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În ceea ce privește domeniul de activitate al respondenților, 49% sunt din servicii, 25% aparțin HORECA, 9,4% sunt din producție, 9,4% sunt din construcții și restul de 7,3% sunt firme din comerț.

Întrebați care sunt facilitățile fiscale de care au beneficiat în ultima perioadă, antreprenorii au răspuns: 61,50% – 1% din venit impozit pentru microîntreprinderi, 33,3 % niciuna, 12,50% facilitățile pentru salariații din domeniul construcțiilor, 6,30% facilitățile pentru salariații din domeniul agriculturii, 1% facilitățile pentru salariații din domeniul IT.

În ceea ce privește modificările fiscale care au intrat în vigoare în 2023 și au avut un impact negativ asupra activității lor, 57,3% au menționat minim 1 angajat pentru microîntreprinderi, 40,60% scăderea plafonului pentru microîntreprinderi și 27,10% specificat creșterea TVA-ului în HORECA de la 5% la 9%.

„Astfel, antreprenorii care au menționat că le-a fost impactate negativ activitatea ca urmare a modificărilor fiscale, au resimțit următoarele efecte asupra cifrei de afaceri: 62,5% sub 30%, 28,7% între 30-50% și 8,8% peste 50%.

La întrebarea „ Care sunt modificările fiscale ce vor avea cel mai mare impact negativ asupra activității dvs?”, antreprenorii au răspuns (răspunsuri multiple):

În ceea ce privește propunerile antreprenorilor pentru propunerile pentru scăderea deficitului bugetar, aceștia au menționat (răspunsuri multiple):

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Totul cade pe umerii firmelor private corecte, evazioniștii își văd liniștiți de treabă, agricultura care nu ajută PIB ul deloc dar au o grămadă de facilități și subvenții, aparatul bugetar ultradimensionat cu media salarială peste privați nu au nici o problemă.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.