Sondaj PwC România: Circa 60% dintre directorii executivi din întreaga lume se așteaptă la o creștere a economiei globale în următoarele 12 luni, iar 46% se declară încrezători cu privire la utilizarea inteligenței artificiale generative

multinationale, companii, angajati Sursă foto: Imtmphoto|Dreamstime.com https://www.dreamstime.com/multinational-multiethnic-corporate-business-people-meeting-multinational-multiethnic-corporate-executives-meeting-image110740962

Circa 60% dintre directorii executivi din întreaga lume se așteaptă la o creștere a economiei globale în următoarele 12 luni, iar 46% vor să vadă îmbunătățiri ale rentabilității ca urmare a utilizării inteligenței artificiale generative (GenAI), potrivit unui sondaj realizat de PwC România, intitulat Global CEO Survey 2025.

Principalele riscuri din 2025

Cu toate că au o prespectivă optimistă asupraeconomiei globale, pe directorii generali respondenți la sondaj au luat în calcul și unele riscuri: volatilitatea macroeconomică (29%) și inflația (27%), cu toate acestea se identifică diferențe semnificative între regiuni. Conflictul geopolitic este considerat cel mai mare risc în Orientul Mijlociu de circa 41% dintre respondenți  și în Europa Centrală și de Est ede circa 34% dintre aceștia. În Europa de Vest, volatilitatea macroeconomică este în fruntea listei, cu 29%, urmată de riscul cibernetic cu 27%, lipsa angajaților calificați cu 25% și inflația cu 24%, se arată în comunicatul de presă.

Sursa foto: PwC România

„Jumătate dintre respondenți cred că economia locală va înregistra o creștere în acest an, iar cealaltă jumătate că va rămâne la fel sau chiar va scădea. Recent, Banca Mondială a estimat un avans de numai 2,1%, în acest an, al PIB-ului național, sub media regiunii și sub prognozele autorităților de la București de 2,5%. Conflictele geopolitice (30%) revin în topul amenințărilor la adresa afacerilor din România, urmate de inflație (23%) și lipsa forței de muncă (23%). Climatul economic și de afaceri va fi mult influențat în 2025 de soluțiile pe care guvernul le va adopta pentru a reduce deficitul bugetar foarte mare și a implementa o consolidare fiscală credibilă pentru a menține economia atractivă pentru investitori”, a declarat Daniel Anghel, Country Managing                                                                           Partner PwC România.

Adaptarea și reinventarea afacerilor  devine din nou o prioritate

Potrivit studiului, exact ca în ca în ultimii doi ani, circa 42% dintre  directori executivi de la nivel global consideră că firma pe care o conduc are șanse să nu mai fie viabiliă după următorul deceniu dacă nu vor exista schimbări. Dintre cei care nu se așteaptă să reziste fără schimbări semnificative, 42% subliniază schimbările din mediul de reglementare ca având cea mai mare influență asupra viabilității lor economice.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Totuși, 63% dintre respondenți spun că au luat cel puțin o măsură semnificativă în ultimii cinci ani pentru a se reinventa, care au rezultat în marje de profit mai mari în ultimele 12 luni.

Pe măsură ce companiile încearcă să își reinventeze modelele de afaceri, 38% dintre respodenți afirmă că s-au extins în cel puțin un sector nou în ultimii cinci ani, iar 34%dintre ei au menționat că acest lucru a reprezentat peste 20% din veniturile companiei în această perioadă.

Cu toate acestea, ritmul de reinventare este lent, iar marea majoritate a companiilor nu au agilitate.

Gen AI este privită cu optimism, totuși se așteaptă rezultate concrete

Mai mult de jumătate dintre directori (56%) au observat creșteri ale eficienței în ceea ce privește timpul angajaților lor în ultimele 12 luni, iar o treime au observat creșteri ale veniturilor (32%).

Cu toate acestea, performanța este oarecum sub așteptările exprimate anul trecut.  În 2024, 46% au declarat că se așteaptă să vadă îmbunătățiri ale rentabilității. Un an mai târziu, doar 34% au confirmat acest lucru. Încrederea în inteligența artificială rămâne un obstacol în calea adoptării pe scară mai largă. Doar o treime dintre directorii executivi au declarat că au un grad ridicat de încredere în integrarea tehnologiei în procesele-cheie din cadrul companiei lor.

Cu toate acestea, potrivit sondajului, 49% dintre directorii executivi râmân optimiști cu privire la impactul AI și se așteaptă la o creștere în următoarele 12 luni. Aproximativ jumătate (47%) se așteaptă să integreze inteligența artificială (inclusiv GenAI) în platformele lor de tehnologie în următorii trei ani, 41% intenționează să o integreze în procesele de afaceri de bază, iar 30% au planuri pentru dezvoltarea de noi produse și servicii.

Prioritizarea angajăriilor

Directorii executivi sunt la fel de încrezători ca în ediția anterioară  a sondajului în perspectivele de creștere a veniturilor propriei companii în următoarele 12 luni – 38% la nivel global (vs 37% în 2024).

De asemenea, 42% se așteaptă să crească numărul de angajați cu 5% sau mai mult în următoarele 12 luni – mai mult decât dublu față de procentul celor care se așteaptă la o scădere a numărului de angajați (17%) și în creștere față de 39% anul trecut. Procentul este cel mai ridicat (48%) în rândul companiilor mai mici (afaceri de mai puțin de 100 de milioane dolari) și al celor din sectoarele tehnologiei (61%), imobiliar (61%), private equity (52%) și farmaceutic (51%).

Sondajujul realizat de PwC 2025 Global CEO Survey a fost desfășurat pe un eșantion de 4 701 de persoane cu funcția de directori executivi din 109 țări și teritorii, inclusiv din România, în perioada octombrie-noiembrie 2024. Acesta a fost lansat în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.