Circa 60% dintre directorii executivi din întreaga lume se așteaptă la o creștere a economiei globale în următoarele 12 luni, iar 46% vor să vadă îmbunătățiri ale rentabilității ca urmare a utilizării inteligenței artificiale generative (GenAI), potrivit unui sondaj realizat de PwC România, intitulat Global CEO Survey 2025.
Principalele riscuri din 2025
Cu toate că au o prespectivă optimistă asupraeconomiei globale, pe directorii generali respondenți la sondaj au luat în calcul și unele riscuri: volatilitatea macroeconomică (29%) și inflația (27%), cu toate acestea se identifică diferențe semnificative între regiuni. Conflictul geopolitic este considerat cel mai mare risc în Orientul Mijlociu de circa 41% dintre respondenți și în Europa Centrală și de Est ede circa 34% dintre aceștia. În Europa de Vest, volatilitatea macroeconomică este în fruntea listei, cu 29%, urmată de riscul cibernetic cu 27%, lipsa angajaților calificați cu 25% și inflația cu 24%, se arată în comunicatul de presă.
„Jumătate dintre respondenți cred că economia locală va înregistra o creștere în acest an, iar cealaltă jumătate că va rămâne la fel sau chiar va scădea. Recent, Banca Mondială a estimat un avans de numai 2,1%, în acest an, al PIB-ului național, sub media regiunii și sub prognozele autorităților de la București de 2,5%. Conflictele geopolitice (30%) revin în topul amenințărilor la adresa afacerilor din România, urmate de inflație (23%) și lipsa forței de muncă (23%). Climatul economic și de afaceri va fi mult influențat în 2025 de soluțiile pe care guvernul le va adopta pentru a reduce deficitul bugetar foarte mare și a implementa o consolidare fiscală credibilă pentru a menține economia atractivă pentru investitori”, a declarat Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România.
Adaptarea și reinventarea afacerilor devine din nou o prioritate
Potrivit studiului, exact ca în ca în ultimii doi ani, circa 42% dintre directori executivi de la nivel global consideră că firma pe care o conduc are șanse să nu mai fie viabiliă după următorul deceniu dacă nu vor exista schimbări. Dintre cei care nu se așteaptă să reziste fără schimbări semnificative, 42% subliniază schimbările din mediul de reglementare ca având cea mai mare influență asupra viabilității lor economice.
Totuși, 63% dintre respondenți spun că au luat cel puțin o măsură semnificativă în ultimii cinci ani pentru a se reinventa, care au rezultat în marje de profit mai mari în ultimele 12 luni.
Pe măsură ce companiile încearcă să își reinventeze modelele de afaceri, 38% dintre respodenți afirmă că s-au extins în cel puțin un sector nou în ultimii cinci ani, iar 34%dintre ei au menționat că acest lucru a reprezentat peste 20% din veniturile companiei în această perioadă.
Cu toate acestea, ritmul de reinventare este lent, iar marea majoritate a companiilor nu au agilitate.
Gen AI este privită cu optimism, totuși se așteaptă rezultate concrete
Mai mult de jumătate dintre directori (56%) au observat creșteri ale eficienței în ceea ce privește timpul angajaților lor în ultimele 12 luni, iar o treime au observat creșteri ale veniturilor (32%).
Cu toate acestea, performanța este oarecum sub așteptările exprimate anul trecut. În 2024, 46% au declarat că se așteaptă să vadă îmbunătățiri ale rentabilității. Un an mai târziu, doar 34% au confirmat acest lucru. Încrederea în inteligența artificială rămâne un obstacol în calea adoptării pe scară mai largă. Doar o treime dintre directorii executivi au declarat că au un grad ridicat de încredere în integrarea tehnologiei în procesele-cheie din cadrul companiei lor.
Cu toate acestea, potrivit sondajului, 49% dintre directorii executivi râmân optimiști cu privire la impactul AI și se așteaptă la o creștere în următoarele 12 luni. Aproximativ jumătate (47%) se așteaptă să integreze inteligența artificială (inclusiv GenAI) în platformele lor de tehnologie în următorii trei ani, 41% intenționează să o integreze în procesele de afaceri de bază, iar 30% au planuri pentru dezvoltarea de noi produse și servicii.
Prioritizarea angajăriilor
Directorii executivi sunt la fel de încrezători ca în ediția anterioară a sondajului în perspectivele de creștere a veniturilor propriei companii în următoarele 12 luni – 38% la nivel global (vs 37% în 2024).
De asemenea, 42% se așteaptă să crească numărul de angajați cu 5% sau mai mult în următoarele 12 luni – mai mult decât dublu față de procentul celor care se așteaptă la o scădere a numărului de angajați (17%) și în creștere față de 39% anul trecut. Procentul este cel mai ridicat (48%) în rândul companiilor mai mici (afaceri de mai puțin de 100 de milioane dolari) și al celor din sectoarele tehnologiei (61%), imobiliar (61%), private equity (52%) și farmaceutic (51%).
Sondajujul realizat de PwC 2025 Global CEO Survey a fost desfășurat pe un eșantion de 4 701 de persoane cu funcția de directori executivi din 109 țări și teritorii, inclusiv din România, în perioada octombrie-noiembrie 2024. Acesta a fost lansat în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.