Sondaj Reuters: Economia mondială se apropie de recesiune/ Băncile centrale continuă să majoreze ratele dobânzilor pentru a reduce inflația/ Criza costului vieții se va agrava

analiza calcule recesiune criza Foto: Pixabay

Economia mondială se apropie de o recesiune, în condițiile în care economiștii chestionați de Reuters au redus din nou previziunile de creștere pentru principalele economii, în timp ce băncile centrale continuă să majoreze ratele dobânzilor pentru a reduce inflația, care se menține la un nivel ridicat, transmite Reuters.

Un aspect pozitiv este faptul că majoritatea economiilor majore care se află deja în recesiune sau care se îndreaptă spre o recesiune încep cu un nivel relativ scăzut al șomajului în comparație cu recesiunile anterioare. Într-adevăr, cel mai recent sondaj prevede cel mai mic decalaj între ratele de creștere și rata șomajului din ultimele patru decenii.

Dar, deși acest lucru ar putea atenua intensitatea recesiunii – majoritatea respondenților spun că va fi scurtă și superficială în economiile cheie – acest lucru ar putea, de asemenea, să mențină inflația la un nivel ridicat pentru o perioadă mai lungă decât se așteaptă în prezent majoritatea.

Majoritatea băncilor centrale de top la nivel mondial se află la peste două treimi din drumul spre rata finală a dobânzii preconizată, dar, având în vedere că inflația este încă mult mai mare decât mandatele lor, riscul este ca aceste așteptări de rată să fie prea scăzute.

După ce au sesizat cu întârziere problema inflației, băncile centrale mondiale și-au petrecut cea mai mare parte a acestui an anticipând majorările de rate pentru a recupera decalajul. Majoritatea economiștilor și băncilor centrale sunt de părere că anul viitor vor mai fi puține lucruri de făcut.

Michael Every, strateg global la Rabobank, a declarat că “riscul unei recesiuni globale” este subiectul de care vorbește toată lumea și a devenit un curent dominant în previziuni. “Cred că acest lucru este destul de evident atunci când te uiți la tendința din toate economiile cheie”.

Analiza ratei scăzute a șomajului este problematică, a spus Every, deoarece este un indicator întârziat și “cu cât rămâne mai mult timp mai puternică, cu atât mai mult băncile centrale vor simți că pot continua să crească ratele”.

Din cele 22 de bănci centrale chestionate de această dată, doar șase se așteptau să își atingă țintele de inflație până la sfârșitul anului viitor. Aceasta a fost o retrogradare față de sondajele din iulie, când două treimi din 18 se așteptau să își atingă țintele respective până atunci.

Analiștii de la Deutsche Bank au scris: “…istoria nu se repetă niciodată întocmai, dar din moment ce prognoza inflației a fost în general atât de slabă în ultimele 18 luni, merită să ne întrebăm ce se întâmplă în mod normal atunci când inflația depășește aceste praguri. Răspunsul este că, în mod normal, este destul de “lipicioasă””.

Între timp, piețele globale de acțiuni și de obligațiuni sunt în dezordine, în timp ce dolarul american se află la un maxim de mai multe decenii pe piețele valutare, pe baza așteptărilor privind ratele americane.

O majoritate puternică de 70% dintre economiști, 179 din 257, au declarat că șansele unei creșteri puternice a șomajului în următorul an sunt scăzute sau foarte scăzute, subliniind cât de răspândită este opinia în rândul analiștilor că nu va fi o recesiune devastatoare.

Creșterea globală ar urma să încetinească la 2,3% în 2023, de la 2,9% cât se așteaptă în acest an, urmată de o revenire la 3,0% în 2024, potrivit sondajelor efectuate de Reuters în rândul economiștilor care acoperă 47 de economii cheie, realizate în perioada 26 septembrie-25 octombrie.

Peste 70% dintre economiști, 173 din 242, au declarat că criza costului vieții în economiile pe care le acoperă se va agrava în următoarele șase luni. Restul de 64 se așteptau la o ameliorare.

În timp ce ciclul inflației este de natură globală, agravat de o creștere bruscă a prețurilor la energie după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, mult va depinde de cât de departe ar putea să împingă Rezerva Federală a SUA dobânzile mai sus, notează analiza Reuters.

 

 

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *