Sondaj: Șapte din zece persoane se așteaptă că inflația va continua să crească în 2023

Inflatie

Șapte din zece (69%) persoane se așteaptă ca inflația să continue să crească în 2023, potrivit unui studiu Ipsos, realizat în parteneriat cu Forumul Economic Mondial. Acest procent este cel mai ridicat în Singapore (81%), Africa de Sud (81%) și Argentina (80%).

Cu toate acestea, începe să ridice întrebarea dacă nu cumva îngrijorarea cu privire la inflație a atins apogeul? La nivel global, proporția celor care cred că prețurile vor crește în următorul an este în scădere de la 75% în iunie și 78% în aprilie 2022. Fiecare dintre cele 28 de țări prezentate în valurile anterioare ale Ipsos Global Inflation Monitor, cu excepția Columbiei, a înregistrat o scădere a numărului de persoane din țara lor care cred că prețurile vor continua să crească. În Brazilia, doar patru din zece (41%) cred că prețurile vor crește în următoarele 12 luni, cel mai mic procent dintre cele 36 de țări și în scădere față de 61% în iunie. (Brazilia este singura națiune din G20 care are o rată a inflației mai mică în octombrie 2022 decât la începutul anului).

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că oamenii cred că viața lor va fi mai bună în 2023. Unul din trei (32%) la nivel global se așteaptă ca nivelul lor de trai să scadă, o cifră neschimbată față de valurile anterioare. Negativitatea cu privire la situația lor actuală este cea mai mare în rândul europenilor. Unul din doi oameni din Turcia (52%), Ungaria (50%), Polonia (48%), Belgia și Marea Britanie (ambele 47%), cred că nivelul lor de trai va scădea.

Acest lucru se reflectă în ceea ce cred oamenii din aceste țări că vor trebui să cheltuiască în 2023. Mai mult de una din două persoane din Marea Britanie (58%), Irlanda (56%) și Belgia (51%) consideră că vor avea un venit disponibil mai mic anul viitor. 37% la nivel global cred că banii pe care îi au în buzunar după plata facturilor vor scădea.

Îngrijorările legate de locurile de muncă sunt în creștere

În timp ce multe piețe occidentale au înregistrat rate de șomaj scăzute din punct de vedere istoric în 2022, există o așteptare tot mai mare că 2023 va fi o poveste diferită. Șase din zece (61%) cred că numărul persoanelor fără loc de muncă din țara lor va crește în următorul an, o cifră în creștere cu cinci puncte procentuale față de iunie. Cu toate acestea, la nivel global, este o imagine mixtă. Cel mai recent sondaj de opinie arată o creștere în 18 din cele 28 de țări prezentate în ediția noastră din iunie a numărului de persoane care cred că șomajul va crește în țara lor. Cele mai mari creșteri au fost observate în Olanda (+23pp), Suedia (+20pp) și Danemarca (+17pp). Șapte țări – Africa de Sud, Peru, Turcia, Malaezia, China, Arabia Saudită, Brazilia – sunt mai puțin predispuse decât erau să se aștepte la o creștere a șomajului.

Patru din zece (38%) lucrători se așteaptă ca salariul lor să nu crească în următorul an pentru a face față creșterii prețurilor (38%). O treime (33%) se așteaptă la o creștere a salariului, dar la un nivel mai mic decât rata inflației din țara lor. Așteptarea unei creșteri salariale sub rata inflației este cea mai mare în Argentina (59%) și Turcia (49%), două țări cu o inflație extrem de ridicată. Rata inflației în Argentina a fost de 88% în octombrie, în timp ce în Turcia a fost de 85,4%. Așteptările privind o creștere salarială egală sau peste inflație sunt cele mai mari în Columbia și Brazilia.

Mai mult de patru din zece (43%) lucrători la nivel global declară că este sigur/probabil să caute un loc de muncă la un nou angajator în următoarele 12 luni. Probabilitatea de a căuta un nou loc de muncă este cea mai scăzută în Europa, România (42%) înregistrând cea mai ridicată cifră din regiune. Revenind la nivel global, mai mult de unul din doi dintre cei care este probabil să caute un nou loc de muncă se așteaptă la o reducere a salariului sau la faptul că salariul lor va rămâne același.

Mai mult de patru din zece (43%) lucrători la nivel global declară că este sigur/probabil să caute un loc de muncă la un nou angajator în următoarele 12 luni. Probabilitatea de a căuta un nou loc de muncă este cea mai scăzută în Europa, România (42%) înregistrând cea mai ridicată cifră din regiune. Revenind la nivel global, mai mult de unul din doi dintre cei care este probabil să caute un nou loc de muncă se așteaptă la o reducere a salariului sau la faptul că salariul lor va rămâne același.

Sondaj a fost realizat de Ipsos în 36 de țări pe platforma sa online Global Advisor în perioada 21 octombrie – 4 noiembrie 2022. Ipsos a intervievat în total 24.471 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani în Statele Unite, Canada, Republica Irlanda, Israel, Malaezia, Africa de Sud și Turcia, 20-74 de ani în Thailanda, 21-74 de ani în Indonezia și Singapore și 16-74 de ani în alte 26 de piețe.

Eșantionul este alcătuit din aproximativ 1.000 de persoane în fiecare din Australia, Brazilia, Canada, China continentală, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Japonia, Mexic, Spania, Africa de Sud, Coreea de Sud și SUA, și 500 de persoane în fiecare din Argentina, Belgia, Chile, Columbia, Danemarca, Ungaria, India, Indonezia, Irlanda, Israel, Malaezia, Olanda, Peru, Polonia, România, Arabia Saudită, Singapore, Suedia, Elveția, Thailanda, Turcia și Emiratele Arabe Unite.