Legea de reducere a inflației adoptată de administrația Biden pentru promovarea tehnologiilor prietenoase cu mediul atrage companiile germane în Statele Unite, arată un sondaj al Camerei de Comerț și Industrie Germană DIHK publicat miercuri.
Potrivit sondajului DIHK realizat în rândul a 2.400 de companii din toate sectoarele, una din 10 companii germane intenționează deja să își relocheze producția în alte țări, scrie Reuters.
Raportul a arătat că America de Nord, și în special SUA, au devenit mai populare pentru afaceri.
Liderii UE și-au exprimat îngrijorarea că subvențiile de sute de miliarde de dolari date de americani care cer, în schimb ca producția să fie în Statele Unite, ar încuraja companiile să abandoneze Europa pentru SUA.
Potrivit sondajului, 23% dintre producătorii de vehicule și furnizori iau în considerare relocarea producției. În cadrul sistemului de la Washington, noile credite fiscale pentru vehiculele electrice se aplică celor cu asamblare finală, precum și inputurilor cheie fabricate în America de Nord.
Barierele comerciale cauzează din ce în ce mai multe probleme pentru companiile germane care își desfășoară activitatea la nivel internațional. Dintre companiile intervievate, 56% s-au plâns de bariere comerciale, cea mai mare cifră de la începutul sondajului, în urmă cu 18 ani.
“Observăm în mod clar o tendință tristă spre mai mult protecționism”, a declarat Volker Treier, șeful departamentului de comerț din cadrul DIHK.
Dintre companiile intervievate, una din cinci se simte discriminată de reglementările privind conținutul local, precum cele incluse în Legea privind reducerea inflației din SUA.
Sancțiunile împotriva Rusiei și a Belarusului de către Uniunea Europeană și alte țări, precum și sancțiunile impuse în legătură cu războiul rusesc din Ucraina, creează, de asemenea, provocări pentru mai mult de jumătate dintre companiile germane intervievate.
“Sondajul nostru confirmă noua realitate cu care ne confruntăm de când a început războiul de agresiune”, a declarat Treier. El preconizează o creștere reală a exporturilor germane de 2,5% în 2023, cu un punct sub creșterea medie din deceniul precedent.