S&P: Bulgaria este pe cale să adere la zona euro în 2026, în ciuda deficiențelor de guvernanță

bulgaria, sofia, steag, drapel, balcanim UE, uniunea europeana Sursa foto: Unsplash / Neven Myst

În ciuda problemelor persistente legate de corupție, supravegherea achizițiilor publice și liberalizarea pieței energiei, Bulgaria este încă așteptată să adere la zona euro anul viitor. Așa arată o prognoză recentă a Standard & Poor’s Global Ratings, obținută de publicația bulgară Dnevnik, transmite Novinite. Analiștii agenției spun că aceste deficiențe de guvernanță nu vor deraia aderarea țării la moneda unică, deoarece prioritățile actuale ale Comisiei Europene par să se axeze mai degrabă pe criterii economice decât pe reforme structurale în materie de guvernanță.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În raportul său, S&P notează că evaluările convergenței pentru 2024 s-au axat în principal pe țintele de inflație și pe condițiile precedente din țările candidate anterioare. Agenția susține că acest lucru indică faptul că Bruxelles-ul este preocupat în primul rând de indicatorii macroeconomici în detrimentul deficiențelor administrative sau de reglementare. În plus, state membre ale UE precum Germania și Țările de Jos – adesea considerate mai stricte în materie de reformă instituțională – nu s-au opus în mod public aderării planificate a Bulgariei în 2026. S&P consideră această tăcere drept o dovadă suplimentară a faptului că factorii de decizie consideră standardele de guvernanță mai degrabă periferice decât esențiale.

La începutul acestui an, Bulgaria a ratat granturi în valoare de 653 de milioane de euro din Planul de redresare și reziliență (PNRR) din cauza întârzierilor în adoptarea unor reforme-cheie în domeniul controlului corupției, al gestionării achizițiilor publice și al liberalizării pieței energiei. Totuși, analiștii consideră că voința politică dominantă din spatele adoptării euro de către Bulgaria va cântări mai mult în viitoarea evaluare a Comisiei Europene decât turbulențele politice interne în curs de desfășurare din 2020.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Analiza a fost difuzată la doar câteva zile după ce președintele Adunării Naționale, Natalia Kiselova, a returnat propunerea președintelui Rumen Radev privind organizarea unui referendum pentru a stabili dacă țara ar trebui să adopte moneda euro în 2026. În conformitate cu procedura UE, odată ce un candidat primește aprobarea unanimă a membrilor zonei euro, tranziția are loc automat. Dacă Bulgaria îndeplinește toate criteriile va fi confirmat în rapoartele de convergență, așteptate pentru 4 iunie.

Standard & Poor’s afirmă că Bulgaria îndeplinește acum criteriul de referință privind inflația pentru adoptarea monedei euro. Criteriul este determinat prin compararea inflației din Bulgaria cu cea din cele mai performante trei state membre ale UE din această categorie – în prezent Italia, Irlanda și Finlanda – plus o marjă de toleranță de 1,5 puncte procentuale. S&P estimează că inflația bulgară se va situa în jurul valorii de 2% până la sfârșitul anului, în conformitate cu pragul de convergență.

Și alți indicatori fiscali par să se situeze în limite acceptabile. Se estimează că deficitul bugetar al țării va rămâne la sau sub 3% din PIB cel puțin până în 2027. Datoria publică rămâne sub 30% din PIB, iar ratele dobânzilor pe termen lung, precum și rata de schimb fixă a levului continuă să respecte criteriile de la Maastricht.

Cu toate acestea, raportul evidențiază riscurile potențiale în ultima etapă. O preocupare majoră este dacă vreo țară din zona euro va rupe tăcerea și se va opune aderării Bulgariei, eventual invocând progrese insuficiente în ceea ce privește corupția sau reformele judiciare. Până în prezent, nu sunt evidente astfel de proteste sau declarații. Pe plan intern, a existat agitație politică împotriva monedei euro, unii oponenți încurajându-l pe prim-ministrul slovac Robert Fico să intervină. Dar, până în prezent, nu există niciun indiciu că Slovacia ia în considerare o astfel de măsură – în special având în vedere recenta sa scădere în Indicele de percepție a corupției al Transparency International, care a coborât 12 locuri, situându-se pe locul 59 din 180 de țări.

O altă variabilă este dacă, înainte de evaluarea oficială, apar schimbări nefavorabile – oricât de minore – în ceea ce privește inflația sau deficitul bugetar. Chiar și modificările minore ale datelor ar putea ridica semne de întrebare cu privire la conformitatea Bulgariei.

De asemenea, S&P își revizuiește analiza anterioară din aprilie, subliniind fragilitatea actualului guvern.

În ciuda tensiunilor, evaluările recente – inclusiv cea a grupului bancar KBC – sugerează că actualul guvern bulgar va rezista probabil presiunii interne și externe. După ce a supraviețuit deja la două voturi de neîncredere în primele sale 100 de zile, cabinetul este considerat capabil să conducă țara prin etapele finale ale aderării la zona euro.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.