Spania și Danemarca se opun includerii gazelor și energiei nucleare în taxonomia verde a UE

Centrala nucleara Belgia

Spania și Danemarca se opun includerii gazului natural și energiei nucleare în taxonomia “verde” a Uniunii Europene, potrivit BFM TV.

Într-o conferință comună de presă cu omologul său danez Mette Frederiksen, în vizită la Madrid, premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a subliniat că cele două țări împărtășesc același punct de vedere.

Danemarca și Spania “consideră că a considera gazul și energia nucleară drept energii regenerabile transmite un mesaj eronat investitorilor și ansamblului societății”, a declarat luni Pedro Sanchez.

În cadrul UE, Germania, Austria și Luxemburg și-au anunțat deja opoziția la proiectul Comisiei Europene (denumit “taxonomia verde”), prezentat la finalul lunii decembrie, de a clasa drept “durabile” investițiile în centralele nucleare și pe gaz, pentru a facilita finanțarea activităților care contribuie la reducerea gazelor cu efect de seră.

Pedro Sanchez și Mette Fredericksen consideră că deciziile privind taxonomia trebuie să aibă o “bază strict științifică”, precizează un comunicat al președinției guvernului spaniol, adăugând că această poziție “este împărtășită de Austria și de Luxemburg”.

După analizarea observațiilor celor 27 de state membre, Comisia Europeană urmează să publice, într-un interval neprecizat, un text final asupra taxonomiei, care va fi considerat definitiv adoptat patru luni mai târziu, dacă nu va fi respins de Parlamentul European sau de o majoritate calificată de 20 de state.

Este puțin probabil ca o astfel de majoritate să fie atinsă, în condițiile în care circa 12 state, cu Franța în frunte, susține propunerea actuală. România se numără printre statele care susțin investițiile în gaze naturale și în energia nucleară.

Sursa: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.