Spania spune că o legătură suplimentară a gazoductului din Franța ar putea fi gata în nouă luni

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Spania a declarat vineri că o legătură suplimentară a unui gazoduct din Peninsula Iberică către Franța ar putea fi gata în termen de nouă luni, după ce Germania a susținut ideea de a lega regiunea de Europa Centrală pentru a îmbunătăți securitatea energetică a continentului, scrie Financial Times.

Ministrul spaniol al Energiei și Mediului, Teresa Ribera, a declarat vineri că o nouă secțiune a conductei din Spania în Franța ar putea fi construită în mai puțin de un an, ca parte a încercărilor de a desprinde Europa de gazul rusesc.

Noua legătură ar putea crește capacitatea Spaniei de a exporta gaze cu 20-30%, a declarat aceasta pentru postul de televiziune spaniol TVE.

„Germania se poate baza 100% pe angajamentul Portugaliei în ceea ce privește construcția unei conducte de gaz”, a declarat premierul portughez António Costa pe Twitter.

Măsura vine în contextul în care Europa se confruntă cu cea mai mare criză energetică din cel puțin o generație, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie. Moscova a redus livrările de gaze către Europa și există riscul unor penurii în această iarnă și în 2023, dacă exporturile rusești vor fi reduse în continuare.

Pierderea livrărilor rusești, care satisfăceau 40% din cererea UE înainte de invazie, a forțat Europa să se bazeze mai mult pe încărcăturile importate de gaze naturale lichefiate transportate pe mare.

Însă o mare parte din capacitatea de import de GNL a Europei se află în Peninsula Iberică, care este privită în industrie ca o „insulă” de gaze, deoarece există o capacitate limitată de conducte care o conectează la nordul Europei.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că a discutat despre o nouă conductă cu liderii Spaniei, Portugaliei și Franței și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

El a adăugat că vor exista și „alte conexiuni între Africa de Nord și Europa, care ne vor ajuta să ne diversificăm aprovizionarea (n.r.- cu energie)”.

Chiar dacă continentul își poate asigura surse alternative de aprovizionare, cum ar fi GNL sau mai multe exporturi prin conducte din țări precum Norvegia sau Algeria, există preocupări legate de blocajele în ceea ce privește deplasarea aprovizionării spre est, către țările mai apropiate de Rusia.

Prețurile cu ridicata ale gazelor în Europa au crescut de aproape 10 ori față de nivelul mediu din ultimul deceniu.

UE încearcă să pună accentul pe „solidaritate” în ceea ce privește împărțirea și conservarea surselor de aprovizionare cu energie între statele membre înainte de o iarnă care se anunță dificilă. Cu toate acestea, există încă semne de întrebare cu privire la acordurile care reglementează modul de distribuire a resurselor în cazul unor penurii generalizate.

Până la finalizarea noii conducte, Costa a declarat că portul Sines de pe coasta de sud-vest a Portugaliei ar putea fi folosit ca centru logistic pentru a transporta GNL în restul Europei.

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *