Activitatea economică în zona euro a stagnat în aprilie, politica comercială a SUA având un impact semnificativ asupra încrederii companiilor, arată rezultatele unui sondaj S&P Global publicat miercuri, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Activitatea în sectorul serviciilor s-a contractat, iar declinul din industrie a continuat, conform sondajului.
Indicatorul Purchasing Managers (PMI) privind zona euro, calculat de S&P Global, a scăzut în aprilie la 50,1 puncte, de la 50,9 puncte luna precedentă, dar a rămas peste pragul de 50 de puncte, care separă o creștere de o contracție a economiei. Analiștii se așteptau în aprilie la un nivel de 50,3 puncte.
Indicatorul PMI, urmărit cu atenție de piețe, prezintă în mod satisfăcător tendințele și punctele de cotitură din economie.
„Recenta majorare a taxelor vamale americane și turbulențele care au urmat pe piețele financiare au dus la scăderea încrederii în economie luna aceasta”, a apreciat Jack Allen-Reynolds de la Capital Economics.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Indicatorul PMI privind serviciile, un sector dominant în economia zonei euro, a scăzut în aprilie la 49,7 puncte, de la 51 de puncte luna precedentă. Analiștii se așteptau la un declin mai modest, până la 50,5 puncte.
„Sectorul serviciilor este un fel de spărgător de petreceri. Activitatea a scăzut în loc să crească, așa cum s-a întâmplat continuu din februarie 2024. Astfel, întreaga economie a intrat în faza de stagnare”, susține Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank (HCOB).
În Germania, cea mai mare economie europeană, sectorul privat s-a contractat luna aceasta, din cauza incertitudinilor legate de comerț, în timp ce în Franța declinul a fost și mai accentuat, în urma evoluției slabe din sectorul serviciilor.
În Marea Britanie, care nu mai face parte din Uniunea Europeană, companiile sunt sub presiune în urma escaladării războiului comercial global care ar putea duce la un nou declin al economiei.
Conform unui studiu publicat marți de Comisia Europeană, încrederea consumatorilor a scăzut, de asemenea, luna aceasta.
Dar declinul de aproape trei ani din industrie s-a atenuat în zona euro, indicatorul urcând la 48,7 puncte, de la 48,6 puncte în martie, în timp ce analiștii se așteptau la 47,5 puncte. Indicele privind activitatea fabricilor, inclus în indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat în aprilie la 51,2 puncte, de la 50,5 puncte luna precedentă, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani.
„Datele din aprilie sugerează că pagubele imediate aduse producției din zona euro, în urma politicii comerciale a SUA, au fost până acum limitate. Dar firmele au dificultăți cu unele comenzi, astfel încât în următoarele luni producția ar putea fi semnificativ afectată”, a declarat Allen-Reynolds, de la Capital Economic.