Startup care recondiționează dispozitive electronice: Achiziția de telefoane recondiționate a devenit un trend/ Solicitările din segmentul business au crescut în ultimele 6 luni cu 260%. Ce branduri caută românii

telefon reconditionat Foto: Klap.ro

Achiziția de telefoane recondiționate a devenit un trend în România ultimilor ani, iar, cu o criză financiară care ne bate din nou la ușă, economia circulară pare să fie o opțiune tot mai viabilă pentru români, arată datele Klap.ro, un startup care recondiționează dispozitive electronice. Prețul este factorul decisiv atunci când românii caută un telefon recondiționat – 45% dintre consumatori au ales un telefon cu valoare de până la 1.000 de lei. Solicitările din segmentul business au crescut în ultimele 6 luni cu 260%.

În cazul țării noastre, 40% dintre cei care achiziționează un telefon recondiționat au vârste între 18 și 34 de ani, ei fiind urmați de cei cu vârste între 35 și 44 de ani, cu un procent de 22%, în timp ce românii între 45 și 54 de ani reprezintă doar 20%. 9% dintre cei care au achiziționat un telefon „expert hand” au între 55-64 de ani, iar alți 9%, peste 65 de ani, potrivit cifrelor Klap.ro

Prețul, principalul factor în luarea deciziei de achiziție

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Până nu demult, dispozitivele recondiționate erau preferate de utilizatorii preocupați de efectele climatice ale încălzirii globale, multe persoane alegând să contribuie la protejarea mediului înconjurător prin achiziționarea acestora (datorită amprentei de carbon semnificativ redusă).

Astazi, prețul este factorul decisiv atunci când românii caută un telefon recondiționat. Astfel că, 45% dintre aceștia au ales un telefon cu valoare până în 1.000 de lei (21%, un telefon până în 500 de lei).

Pe de altă parte, cei care s-au orientat către un smartphone recondiționat cu valoare cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei reprezintă doar un sfert (26%) dintre clienți. Telefoanele cu prețuri între 2.000 și 4.000 de lei sunt preferate de unul din cinci români (21%), iar cei cu cea mai mare dare de mână, adică cei care cumpără dispozitive recondiționate de peste 4.000 de lei sunt doar 8%.

„Telefoanele recondiționate oferă prețuri avantajoase. Unele modele sunt cu până la 60% mai ieftine față de prețul de lansare al dispozitivelor noi. În plus, ele beneficiază de minim 12 luni garanție și drept de retur 30 de zile, gratuit”, a declarat Cristian David, CEO Klap România.

Orășenii sunt cei care conduc segmentul de dispozitive recondiționate cumpărate cu 59%, restul de 41% fiind reprezentat de cei din mediul rural.

Ce branduri de telefoane recondiționate preferă românii

Peste jumătate dintre telefoanele vândute de Klap (55%) sunt modele Samsung, pe locul 2 fiind telefoane Apple (28%). Pe podium își mai fac loc smartphone-urile Huawei, cu un procent de 14%, urmate de Xiaomi, Nokia, Motorola, Oppo.

Temerile românilor legate de telefoanele recondiționate

Startupul spune că „telefoane recondiționate” nu înseamnă „telefoane second hand”.

„Termenul „recondiționat” este nou pentru publicul larg, dar prinde tot mai mult interes. În general, românii asociază temerile legate de telefoanele recondiționate cu posibile defecte ascunse, lipsa de asistență post-vânzare sau, pur și simplu, pierderea banilor investiți într-un astfel de smartphone”, a mai afirmat Cristian David, CEO Klap România.

Spre deosebire de telefoanele second hand, cele recondiționate sunt supuse unor serii de teste. Se oferă și garanție

Companiile preferă să închirieze în loc să cumpere

Segmentul business (B2B) a devenit și acesta tot mai interesat de economia circulară, iar acest lucru se vede în solicitările către Klap.ro, care au crescut în ultimele 6 luni cu 260%. Acestea optează, cu precădere, pentru achiziția de telefoane mobile (78%), laptopuri (14%) si tablete pe locul al 3-lea cu o pondere de 8%.

„Companiile aleg dispozitivele recondiționate pentru raportul calitate – preț oferit (de exemplu, angajații pot primi modele cu specificații mai bune pentru un buget care limitează opțiunile când vine vorba de aparate noi), portofoliul bogat de produse și garanție”, este de părere Cristian David.

Avantajele cresc în momentul în care firmele aleg să își valorifice flotele actuale de dispozitive.

Noutatea în domeniul comerțului cu produse recondiționate îl reprezintă închirierea acestora.

„O optiune în domeniul business, care devine tot mai îndrăgită este închirierea. Principalii clienți ai acestui nou serviciu sunt companiile care organizează evenimente (conferințe B2B, concerte, evenimente sportive, etc.). Închirierea nu se limitează doar la aceștia, ci se pretează oricăror companii care derulează proiecte cu durată determinată, de până la 1 an de zile (astfel nefiind nevoite să justifice achiziția de dispozitive)”, a conchis CEO-ul companiei.

Costurile de închiriere pornesc de la 5 euro/zi pentru un smartphone și 7 euro/zi pentru o tabletă sau un laptop. Perioada medie de închiriere pentru gadgeturile sus numite este de 14 zile.

Klap.ro este un startup românesc înființat în anul 2019, care vinde produse recondiționate (telefoane, tablete, laptopuri) și accesorii noi. Pentru anul curent, compania va finaliza recondiționarea și repunerea în vânzare a peste 15.000 telefoane mobile, cu o valoare de peste 11,5 milioane lei, urmărind dublarea acestor cifre pentru 2023.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: