Statele Unite caută aliați pentru majorarea impozitelor pentru companii și îndeamnă marile economii să renunțe la „concurența fiscală distrugătoare”

Janet Yellen

Creșterea impozitelor pentru companiile americane susținută de administrația Biden pentru a finanța investițiile în infrastructuri ar trebui să încurajeze celelalte state să stopeze trendul de reducere a fiscalității, a afirmat miercuri secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, citată de Le Figaro.

„Nu doar că punem capăt participării Statelor Unite la această cursă de scădere (a fiscalității), proiectul de lege încurajează de asemenea întreaga lume să abandoneze această practică”, a afirmat ea, într-o videoconferință de presă.

Pentru a atrage marile companii pe teritoriul lor și pentru a le garanta un mediu competitiv, țările lumi s-au angrenat într-o adevărată concurență în ceea ce privește impozitele pe companii. Această „concurență fiscală distrugătoare nu va lua sfârșit decât atunci când un număr suficient de mari economii vor înceta să reducă (impozitele) și vor accepta un impozit minim mondial”, a subliniat ea. Negocieri pe marginea acestui subiect sunt în curs în cadrul G20, care speră să ajungă la un acord în această vară.

„Suntem în măsură să ajungem la un acord care va incita marea majoritate a țărilor dezvoltate din lume să fixeze un impozit minim”, a spus și numărul doi în Trezorerie, Wally Adeyemo, la CNBC.

Acesta a respins însă ideea unei taxe care să vizeze doar giganții IT: „Am afirmat foarte clar în fața omologilor noștri europeni că nu susținem o taxă discriminatorie față de companiile americane, ci susținem o fiscalitate care să garanteze că întreprinderile trebuie să plătească o taxă uniformă în întreaga lume”.

Administrația Biden propune majorarea impozitelor pe companii de la 21% la 28% pentru a putea finanța un imens plan de investiții de peste 2.000 de miliarde de dolari în opt ani în infrastructuri, energie verde și tehnologie.

Zero impozite pentru unele multinaționale

Această majorare va anula în parte reducerea stabilită de administrația Donald Trump, de la 35% la 21%. „Rezultatul a fost o reducere spectaculoasă a veniturilor fiscale plătite de societăți. În cursul ultimilor trei ani, nivelul impozitului plătit de companii a căzut la cel mai redus nivel de la al doilea Război Mondial: 1% din produsul intern brut”, a argumentat Janet Yellen.

Aceasta a notat că investițiile suplimentare promise pentru a justifica reducerea de impozite nu au fost realizate iar politica a avut ca efect încurajarea altor țări să procedeze similar.

Reducerea de impozite, combinată cu facilități fiscale și artificii juridice a permis unor multinaționale americane, precum Amazon, să nu plătească deloc impozite, în ciuda profiturilor enorme. Într-un an fiscal, „circa 200 de companii publică un profit net de două miliarde sau mai mult. O parte importantă dintre ele nu a plătit impozite către statul federal”, arată Trezoreria, în proiectul de lege publicat miercuri.

Astfel, este prevăzut ca, pentru a împiedica optimizarea fiscală, o impozitare a profitului prezentat acționarilor cu 15%.

Majorarea de taxe prevăzută de planul Biden va fi inclusă într-un „acord internațional” susținut de FMI deoarece este „important să permitem guvernelor să dispună de resursele necesare” pentru a putea ajuta persoanele cele mai vulnerabile, a subliniat directorul pentru afaceri bugetare al FMI Vitor Gaspar.

 

Trezoreria SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *