Statista: În ce țară se pensionează populația cel mai devreme?

Redacția mart. 25, 2023 7 comentarii
batrani pensionari Pexels

În majoritatea țărilor, vârsta medie efectivă de pensionare este mai mică decât vârsta oficială de pensionare completă, arată Statista. În Uniunea Europeană, de exemplu, majoritatea statelor membre au stabilit vârsta legală de pensionare în jurul vârstei de 65 de ani (între 62 și 67 de ani), dar, după cum arată cele mai recente date ale OCDE, mulți europeni ies mai repede la pensie, potrivit celor mai recente date ale OCDE, analizate de Statista.

România, Suedia, Islanda, Elveția, Letonia și Estonia se află printre țările din Europa unde media de vârstă de pensionare este de 65 de ani.

În schimb, vârsta medie de ieșire la pensie este mai aproape de 60 de ani în Luxemburg, Slovacia, Croația și Grecia. Alte țări din Europa cu o vârstă de pensionare relativ timpurie sunt Franța, Belgia, Spania și Austria (61 de ani), în timp ce media UE-27 este de 62 de ani, potrivit datelor din 2020.

 

Sursă foto: Statista

sursa foto: Pexels

Comentarii

 1. Despre ce depopulare se vorbeste?
  De ce ar pleca oamenii din aceste domenii ca doar nu vrea nimeni sa le umble la salarii. E vorba de pensii.

  • Nu exista munca cinstita sau necinstita! Munca in sine este cinstita oricum ar fi ea. Numai ca munca sr plătește in funcție de mai mulți factori, educația inițială, efortul pe care îl impune, riscurile asumate șamd. Nu poți sa pui egalitate între toate formele de munca! Nici nu este corect sa evalueze categoriile de munca oricine. Nu este normal pt ca subiectivismul personal sau profesional va influența automat rezultatul! Numai anumiți specialiști, lideri din diferite domenii ar trebuii sa facă o dezbatere serioasă și apoi politicul sa scaneze in urma rezultatelor acest demers. Trebuie lăsat politicianismul și corporatismul deoparte pt ca aceștia intideauna au manipulat demersul sau rezultatul in funcție de interesul acestora fie electoral fie pe baza de profi vs costuri!

   • Deci e OK ca milițienii sa iasă la pensie la 42 de ani cu pensie mai mare decay ultimul salriu ca doar nu sunt corporatiști , nu ? Mutli mai sunteți nene. Astia cu creierul cat nuca

 2. noi am fost printre puţinele ţări, dacă nu chiar singura, care a schimbat RETROACTIV vârsta de pensionare furând 60 pensii lunare celor ce şi-au început cariera în anii ’80 dar au fost forţaţi să iasă la 65 iar nu la 60 ani aşa cum prevedea convenţia iniţială.
  în mod normal, dacă prima modificare a vârstei de pensionare s-a făcut undeva în jur de 2010, mărirea ar fi trebuit să fie efectivă după 2045…

 3. Problema de fond este faptul ca in Romania nu se calculeaza varsta de pensionare si cuantumul in concordanta cu performanta din activitate. Coruptie exista deci Politia nu isi face treaba. Magistratii la fel. Guvernantii acumuleaza datorii tot mai mari deci nu e performanta. Statul se imprumuta ca sa plateasca salariile bugetarilor. Domeniul privat e in colaps. Concluzia: daca poti si crezi ca ai vreo sansa, trebuie sa pleci din Romania cu orice pret. Aici poporul va munci pentru a plati salarii celor bugetari. Este o nedreptate si inechitate ce nu se mai gaseste in vreo alta tara din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *