În primele două luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de perioada similară a anului trecut cu 9,4%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Creșteri s-au înregistrat în februarie și față de luna precedentă și față de aceeași perioadă a anului trecut.
În luna februarie 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă
de luna precedentă, atât ca serie brută (cu 8%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile
lucrătoare şi de sezonalitate – cu 0,5%. Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 9,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 18,0%.
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în februarie atât ca serie brută cu 9,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,9%. Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, a scăzut cu 24% (serie ajustată).
În primele două luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de
afaceri mai mare cu 8,5%. Creștea a fost influențată de creşterea cifrei de afaceri la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+89,6%), comerţul cu autovehicule (+11,6%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+5,6%). Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 4,9%.
În primele două luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de perioada similară a anului trecut cu 9,4% (serie ajustată). Tot în primele două luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut ca serie brută cu 29,7% şi ca serie ajustată cu 30,8%.
Producția, blocată de criza globală de semiconductori
Pe de altă parte, producția de autovehicule din România a rămas sub 40.000 de unități pe lună, în martie, arată cifrele publicate de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), în contextul crizei globale de semiconductori, care a dus la suspendarea temporară a producției și în fabricile din România. În luna martie 2021, au fost produse în România un număr de 39.986 autoturisme, după o producție de 39.372 autoturisme în februarie. Dintre acestea 24.077 unități au fost produse în uzina DACIA de la Mioveni și 15.909 unități au fost produse de uzina FORD de la Craiova.