Statul lansează o licitație de 80 de milioane de euro pentru construcția spitalului SRI de la Balotești

Spitalul Agrippa Ionescu Sursa foto: Facebook

Compania Națională de Investiții a scos la licitație în SICAP un contract de 398 de milioane lei pentru proiectarea și execuția unor lucrări de reabilitare, modernizare, extindere, construire şi dotare la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Agrippa Ionescu”, din Balotești, localitate din imediata apropiere a Bucureștiului. Este vorba de spitalul SRI de urgență care va fi extins și modernizat, practic un spital nou, care, atunci când va fi finalizat, va fi operat, de asemenea, de SRI.

Toate lucrările sunt programate să dureze 46 de luni, cu încă 60 de luni garanție acordată lucrărilor.

În descrierea licitației, CNI face și defalcarea cheltuielilor, astfel: „Cheltuieli pentru proiectare si asistență tehnică 5,17 milioane lei , Cheltuieli pentru investiția de bază – 388 milioane lei, din care: Construcții si instalații – 237 milioane lei lei, Montaj – 9.9 milioane lei, Utilaje cu montaj – 35 milioane lei, Dotări – 104 milioane lei,  Alte cheltuieli – 4.9 milioane lei”.

Ofertele se deschid în 18 martie, departajarea lor se face după preț și experiența profesională a echipei, de la proiectant la constructor. Potențialii ofertanți pot vizita amplasamentul pentru a evalua, pe propria răspundere, cheltuiala și risc, datele necesare pregătirii și elaborării ofertei.

Construcția spitalului SRI de la Balotești prin CNI a fost aprobată prin HG acum doar trei luni, în octombrie 2021. În Nota de Fundamentare a HG era precizat că noul spital va avea o suprafață totală de 30 de hectare, din care ambulatoriul propriu-zis 51.000 de mp, pe șapte niveluri, subsol, demisol, parter, patru etaje. Costurile estimate atunci erau de 579 milioane lei (ajustată la 400 milioane lei acum – n.r.), din care contribuția SRI este de 2,2 milioane lei (cheltuieli pentru amenajarea terenului și pentru asigurarea utilităților).

La final, spitalul SRI va avea o capacitate de 410 paturi în regim de spitalizare continuă și 26 de paturi pentru spitalizare zilnică, plus anexe, dar și o unitate de învățământ universitar și cercetare științifică, care va include sălii de curs, plus un amfiteatru.

Spitalul va fi adaptat și noii realități pandemice, deși va fi funcțional, cel mai devreme, în 2025. „Impactul major al pandemiei COVID-19 asupra domeniului medical şi al sănătăţii, ceea ce a necesitat accesarea instrumentelor de sprijin ale Uniunii Europene acordate statelor membre, inclusiv României, a condus la modificarea substanţială a viziunii asupra proiectului realizării unui nou sediu al Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Agrippa Ionescu”. În noul context socio-economic, s-a impus reevaluarea proiecţiei de modernizare şi dezvoltare a Spitalului, prin racordarea la noua realitate macroeconomică determinată de pandemia de COVID-19. Astfel, necesitatea şi oportunitatea investiţiei derivă atât din contextul actual tehnico-administrativ şi bugetar, prezentat mai sus, cât şi din obligaţiile ce revin Serviciului Român de informaţii, prin unităţile sanitare proprii, pentru dezvoltarea unei infrastructuri adecvate”, mai era precizat în NF a proiectului normative citat.

Luând în considerare dimensiunea investiției și capacitatea, spitalul SRI de la Balotești reprezintă una dintre cele mai mari investiții din acest domeniu, dacă nu cea mai mare, pe care statul român o face, după Revoluție. Prin „o face”, ne referim la faptul că, practic, de azi, este în derulare.

Este important însă de precizat că spitalul SRI este o investiție de tip „design&build”, în care licitația cuprinde toate fazele proiectului, de la proiectare la construcție. Practic, deși licitația de construcție a fost lansată, proiectul este încă la stadiu incipient, nefiind începute nici studiul tehnic, nici proiectarea detaliată.

Comparativ, proiectele marilor spitale regionale, Iași, Craiova, Cluj-Napoca, Metropolitan București, în valoare de sute de milioane de euro fiecare, sunt de asemenea în stadii incipiente, precum licitații pentru proiectare. Cu toate acestea, spitalele regionale merg pe principiul contractărilor diferite pentru diferitele faze ale proiectului, ceea ce înseamnă că unele sunt în stadii mai avansate decât spitalul SRI.

SRI are în acest an un buget în creștere cu 8,29% față de execuția din 2021 (3,1 miliarde lei).

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *