Statul nu știe câți români au nevoie de ajutor pentru a-și încălzi locuințele, susțin experții Observatorului Român al Sărăciei Energetice. Ei spun că de vină e faptul că instituțiile nu comunică între ele

contor, energie electrica, curent Sursa foto: Parlamentul European

Statul român nu cunoaște situație reală  a celor aflați în sărăcie energetică, atrag atenția experții Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE). 

Ei spun că ministerele responsabile au prea puține date concrete din teren, studii de caz sau alte detalii legate de mediul de viață al acestor oameni (regiuni montane/de câmpie, rural/urban, locuințe informale etc.). 

Măsurile generalizate la nivel de populație sau care nu fac distincție între vulnerabilități nu pot produce o acoperire corectă a nevoilor diferitelor categorii de gospodării, mai spun experții ORSE. 

De exemplu, faptul că cele mai multe gospodării sărace se încălzesc cu lemne este cunoscut, dar nu știe nimeni care e cantitatea cantitatea medie de lemne necesară iarna pentru diferite gospodării.

Drept urmare, în Legea consumatorului vulnerabil, acest aspect nu e corect reflectat în ajutorul financiar asociat gospodăriilor. 

Consumatorul vulnerabil de energie este „persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale”, conform Legii nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Experții ORSE semnalează că ministerele implicate în acest proces ar trebui să faciliteze cooperarea pe acest subiect printr-un schimb constant și curent de date și informații. Acest tip de parteneriat are trebui să se extindă și către organizații din mediul privat, neguvernamental sau comisii de specialitate din Parlament.

De asemenea, o colectare a datelor integrată și sistematică ar facilita procesul de luare a deciziilor. În acest moment, fiecare instituție urmărește culegerea de date în izolare față de celelalte instituții ale statului.   

Experții ORSE consideră că este necesară o publicare periodică a datelor colectate, în rapoarte ușor de înțeles și de parcurs de către alți actori din societate, inclusiv instituții publice cu alte portofolii administrative, .  

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) este un proiect inițiat de către Centrul pentru Studiul Democrației, think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, în cadrul căreia funcționează ca centru de cercetare acreditat.

 

 

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *