Studiu comandat de Federaţia Solidaritatea Sanitară: Creşterea salariilor îmbunătăţeşte semnificativ calitatea serviciilor medicale/ Sindicaliștii din Sănătate încep protestele și amenință că intră în grevă generală de la 1 iulie

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Un studiu comandat de Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” arată că o creştere a salariilor din Sănătate îmbunătăţeşte semnificativ calitatea serviciilor medicale.

Analiza a fost bazată exclusiv pe prelucrarea unor informaţii din surse publice. Satisfacţia pacienţilor faţă de serviciile medicale, faţă de medici sau asistenţi medicali a crescut semnificativ în perioada 2017 – 2023, în contextul creşterilor salariale pentru personalul medical.

”În condiţiile în care sunt puse în discuţie, în mod public, relevanţa şi impactul creşterilor salariale reale din Sănătate, Federaţia Solidaritatea Sanitară a comandat un studiu pe această temă. Analiza a fost desfăşurată în cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, fiind bazată exclusiv pe prelucrarea unor informaţii din surse publice. Studiul a fost comandat pornind având în vedere următoarea ipoteză: dacă creşterile salariale anterioare au avut un impact semnificativ asupra calităţii serviciilor medicale şi asupra migraţiei profesioniştilor din sănătate atunci aceasta este direcţia de urmat pentru a creşte gradul de satisfacţie al pacienţilor. Studiul a evidenţiat creşteri semnificative ale calităţii serviciilor medicale ce au intervenit în contextul creşterilor salariale din perioada 2017-2023”, se arată, sâmbătă, într-un comunicat de presă al Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

De asemenea, potrivit aceluiaşi studiu, a crescut şi satisfacţia pacienţilor faţă de serviciile oferite de spitale.

”În perioada 2017-2023 se înregistrează o creştere cu cca. 37% a procentului pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de serviciile oferite de spitale (diferenţa în plus fiind de 13,6 puncte procentuale) şi o scădere cu cca. 33% a pacienţilor care se declară nemulţumiţi. Numărul cazurilor în care pacienţii declară că ar indica unei persoane să se trateze în acel spital a crescut în perioada creşterilor salariale cu cca. 5%, înregistrând o diferenţă în plus de 4 puncte procentuale”, precizează Federaţia ”Solidaritatea Sanitară”.

Studiul mai arată că a crescut şi satisfacţia faţă de medici şi asistentele medicale.

”În perioada 2017-2023 se înregistrează o creştere cu cca. 14% a procentului pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de prestaţia medicilor (diferenţa în plus fiind de 8 puncte procentuale), putând fi observat nivelul foarte ridicat al acestui indicator comparativ cu celelalte evaluări. Corelarea creşterii gradului de satisfacţie a pacienţilor cu creşterea veniturilor salariale se înregistrează şi în cazul asistentelor medicale: se înregistrează o creştere cu cca 30% a pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de prestaţia asistentelor medicale (diferenţa în plus fiind de 12 puncte procentuale). Putem observa că nivelul maxim de satisfacţie este mai redus în cazul asistentelor medicale decât în cazul medicilor, una dintre explicaţiile posibile o constituie nivelul mult mai mic al creşterii veniturilor salariale în cazul asistentelor medicale”, se mai arată în comunicat.

Situaţia este asemănătoare şi în cazul personalului medical auxiliar.

Datele din studiu justifică o a doua concluzie: creşterile salariale anterioare au determinat o reducere semnificativă a migraţiei profesioniştilor din sănătate.

Potrivit Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, creşterea salariilor din sistemul sanitar a avut două categorii de efecte: reducerea fenomenului migraţiei şi creşterea calităţii serviciilor medicale.

Lucrătorii din Sănătate vor organiza un miting de protest în Piaţa Victoriei din Capitală în data de 8 iunie urmând ca, la 1 iulie, să fie declanşată greva generală, potrivit unui comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară publicat pe 18 mai.

Reprezentanţii Federaţiei solicită asigurarea condiţiilor de muncă decente şi aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii, care să asigure reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale şi posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate.

Totodată, sindicaliştii din sănătate cer raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari şi raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

De asemenea, alte revendicări vizează plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază, actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor, deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate şi creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. “Cresterea salariilor îmbunătăţeşte semnificativ CALITATEA serviciilor medicale….”??!!!
    Da, da, va avea acelasi efect precum Efectul razelor gamma asupra anemonelor!
    NU va avea nici un efect, in Spitalele publice puteti mari de 20 de ori salariile, degeaba, daca NU exista FINANTARE pentru Dotarea Spitalelor la nivel european, daca NU exista FINANTARE pentru tratamente si proceduri de nivel european, care sunt SCUMPE si NU se fac in Spitalele publice!
    Iar bolnavilor care le fac in spitalele private NU le decontati NIMIC!
    Nu spuneti nimic despre Planul National de Prevenire si Combatere a Cancerului, ma uimeste tacerea medicilor dupa ce Rafila a anuntat senin ca a pus el o echipa de “specialisti” care sa faca alt Plan, desi Planul trebuia sa intre in vigoare la 1 Iulie 2023!
    Desi Planul National de Prevenire si Combatere a cancerului a fost adoptat de Parlament si promulgat cu mare tam tam de Ioghannis la Cotroceni in prezenta lui Ciu-Cio-Rafila si a membrilor Guvernului!
    Acest “alt Plan” care va inlocui la sfantu-asteapta Planul national de Combatere a cancerului care a transpus in Legislatia romaneasca Planul European de Prevenire si Combatere a Cancerului, va ingropa definitiv AJUTORUL de care au NEVOIE ACUM bolnavii de cancer..
    Sotul meu plateste sume uriase pentru a se trata de cancer la vezica urinara la un Spital privat din Brasov, NIMIC nu ii deconteaza CNAS(desi a platit 35 de ani sume uriase la CNAS!) iar voi taceti din gura si NU spuneti nimic pe subiect!
    De ce?!
    Sa intelegem ca va convine, va place ca guvernantii isi bat joc de BOLNAVII Romaniei, in acest caz de bolnavii de cancer, NU sunt destul de loviti de soarta le mai intoarce spatele si Statul roman caruia i-au platit Contributie la Sanatate 35 de ani!?

    Art. 34 din Constitutia Romaniei:
    “Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătăţii.
    (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
    (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.”

    Rusine!!!!

  2. 2.11.2022: “Sănătatea nu trebuie să reprezinte o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic, a spus preşedintele Iohannis la ceremonia pentru promulgarea LEGII care aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului.
    La evenimentul desfășurat la Palatul Cotroceni au participat şi premierul Nicolae Ciucă si Marcel Ciolacu si membrii Guvernului, adica Ministrul Rafila!
    „Apreciez foarte mult modul în care toți cei cu responsabilități în promovarea actului normativ au înțeles apelul transmis în urmă cu mai puțin de 11 luni, cu ocazia lansării proiectului acestui plan. Maniera în care autoritățile, specialiștii și pacienții au colaborat pentru ca acest demers să fie finalizat reprezintă un standard de bune practici, care merită multiplicat nu doar în sănătate, ci și în multe alte „domenii”, a spus Klaus Iohannis.
    Am urmărit îndeaproape parcursul proiectului și mă bucur să constat că interesul pacientului a fost prioritar.
    „Vă ASIGUR că mă voi implica, ori de câte ori voi considera că este nevoie, în corectarea unor situații incorect gestionate, care pun în pericol îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a României”, a subliniat el.
    Ca să dau doar câteva exemple, de la începutul anului viitor ar trebui să devină complet funcționale programele naționale de screening pentru anumite tipuri de cancer. Tot în 2023 este prevăzută finalizarea criteriilor care să permită decontarea TESTARILOR GENETICE, în urma cărora se pot prescrie tratamente mult mai bine țintite și cu șanse majore de vindecare.(tratamente personalizate!!)
    O măsură pe care o consider foarte importantă este realizarea, până la finalul lui 2024, a unui Registru Național de Cancer.
    Totodată, în perioada 2023-2026, se estimează realizarea unui fond de inovație în sănătate, care să ofere pacienților din România accesul rapid la cele mai NOI terapii.
    Planul prevede, în intervalul 2023-2024, identificarea unor soluții și pentru finanțarea îngrijirilor paliative pentru pacienții cu cancer, o modalitate de îmbunătățire a calității vieții atât pentru pacientul oncologic, cât și pentru familie și cei apropiați.”

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.