Studiu: Dependența UE de combustibilii fosili a scăzut la minime istorice

industrie, carbune, fabrica, poluare, turbina Sursa foto: FMI / Facebook

Potrivit unui nou raport, în UE, în prima jumătate a anului 2023, energia generată de combustibili fosili a atins un minim istoric, scrie Euronews Italia.

Într-adevăr, în acea perioadă, cele 27 de state membre au ars cu 17% mai puțini combustibili fosili pentru a produce energie electrică, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Studiul realizat de grupul de reflecție pentru energie curată Ember a constatat că, între lunile ianuarie și iunie, combustibilii fosili au generat doar 33% din electricitate – cea mai mică pondere de până acum în mixul energetic al Uniunii Europene.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Declinul combustibililor fosili este un semn al vremurilor – spune Matt Ewen, analist la Ember și autor al raportului – cărbunele și gazele sunt prea scumpe, prea riscante, iar UE le elimină”.

De ce a scăzut producția de energie din combustibili fosili în UE?

Potrivit Ember, scăderea producției de energie pe bază de combustibili fosili a fost determinată în principal de micşorarea cererii de energie electrică.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Uniunea Europeană a introdus o serie de măsuri pentru a reduce cererea, după creșterea prețurilor la gaze.

Iarna blândă a contribuit şi ea la o scădere a consumului de energie cu 5% în prima jumătate a anului 2023.

Chiar dacă această creștere a eficienței energetice ar fi putut duce la o scădere a utilizării combustibililor fosili, potrivit Ember, acest lucru „nu este de dorit”.

Deși consumul de energie eoliană şi solară au crescut în întregul bloc, contribuind din plin la declin, potrivit experţilor think tank-ului, creșterea energiei curate trebuie să accelereze şi mai mult, dacă se dorește înlocuirea combustibililor fosili.

Raportul subliniază că cererea de energie va crește pe măsură ce blocul va face eforturi pentru electrificarea tuturor sectoarelor.

Cu toate acestea, dacă UE dorește să-și atingă obiectivele de decarbonizare, această creștere, cauzată de inițiative precum utilizarea sporită a mașinilor electrice, trebuie acoperită mai degrabă de energii regenerabile decât de combustibili fosili.

Care sunt țările UE cu cel mai mare declin al energiei provenite din combustibili fosili?

Colapsul combustibililor fosili a afectat întreaga Europă, producția de energie electrică scăzând cu cel puțin 20% în 11 țări comparativ cu cea din anul 2022.

Cinci state membre – Portugalia, Austria, Bulgaria, Estonia și Finlanda – au înregistrat o scădere de peste 30% a producției de energie din combustibili fosili.

În plus, din ianuarie până în iunie a acestui an, producția de energie din combustibili fosili a fost cea mai scăzută înregistrată vreodată în 14 țări UE.

Potrivit Ember, unele țări au avut perioade lungi de timp în lunile de vară fără a utiliza combustibilii care formează în mod tradițional baza sistemelor lor energetice.

Olanda, de exemplu, a folosit cărbune doar timp de cinci zile, iar în iunie a atins un record de 17 zile consecutive fără să folosească cărbunele.

Care sunt combustibilii fosili care au suferit cel mai mare declin?

Cărbunele este combustibilul care a suferit cel mai mare declin în UE: producția de energie din acest element a scăzut cu 23% în primele trei luni ale anului 2023.

În ciuda temerilor că invazia Rusiei în Ucraina ar fi putut provoca iarna trecută o ”revenire a cărbunelui”, acest lucru nu s-a întâmplat.

În luna mai, pentru prima dată, cărbunele a reprezentat mai puțin de 10% din producția de energie a UE.

Energia pe gaz a scăzut şi ea cu 13%, iar importurile din conductele rusești au fost reduse cu 75%.

De asemenea, potrivit Ember, UE a găsit surse alternative de gaz și și-a alimentat stocurile, provocând prăbușirea prețurilor:  lucru care a contribuit și la prăbușirea energiei pe bază de cărbune.

Energia curată se dezvoltă suficient de rapid în UE?

Energia solară continuă să crească în UE, generând cu 13% mai multă energie electrică în primele șase luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Țările individuale au înregistrat şi ele niveluri record de energie regenerabilă: Grecia și România au depășit 50% din producție, în timp ce Danemarca și Portugalia au depășit 75%.

În Portugalia, energia eoliană şi cea solară au reprezentat jumătate din generarea de energie electrică, atât în ​​aprilie, cât și în mai.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: