Circa 88% dintre consumatori își reevaluează alegerile de achiziție și consideră că mesajele de brand nu sunt pe aceeași lungime de undă cu nevoile și valorile lor, iar 36% nu mai țin cont de marcă atunci când cumpără un produs, potrivit studiului „EY Future Consumer Index” (FCI) realizat de EY, firmă de servicii profesionale la nivel global.
„Într-un climat economic provocator, jucătorii din retail care mizează pe produsele de marcă proprie câștigă teren, iar consumatorii devin mai predispuși să prioritizeze economiile în detrimentul loialității față de branduri. Este esențial ca brandurile să se reinventeze și să răspundă acestor schimbări fundamentale pentru a rămâne relevante în viața consumatorilor”, spune Georgiana Iancu, Partener, coordonatoare al practicii de Impozite indirecte și lideră a sectorului de Retail şi Produse de Consum, EY România.
Factori care influențează achiziția
- 55% dintre respondenți sunt foarte preocupați de creșterea costului vieții.
- 81% spun că prețul este principalul factor care influențează decizia de achiziție.
- 47% dintre respondenții la nivel global sunt foarte îngrijorați cu privire la economia țării lor.
Presiunile economice îi forțează pe consumatori să opteze pentru alternative mai ieftine. Acest fenomen este resimțit cel mai acut în SUA în proporție de 61%, Franța cu 60% și Regatul Unit cu 58%, în timp ce doar 16% dintre respondenții chinezi au menționat aceeași preocupare.
Comportament nou de cumpărare
- Aproximativ 41% cumpără mai puține gustări și dulciuri.
- 17% renunță complet la achiziționarea băuturilor alcoolice.
- 41% dintre respondenții la nivel global aleg produse pentru casă și de curățenie mai ieftine.
- 77% dintre respondenți își modifică în mod activ comportamentul de achiziție ca răspuns la majorările de preț.
Studiul a relevat că gradul tot mai mare de adoptare a produselor sub marcă proprie remodelează percepția consumatorilor, făcând ca mărcile comercianților să devină alternativa preferată la mărcile tradiționale.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
- 67% dintre respondenți declară că produsele marcă proprie le satisfac nevoile la fel de bine precum cele ale mărcilor consacrate.
- 30% dintre respondenți au afirmat că nu mai țin cont deloc de marcă atunci când iau decizii de achiziție.
- 42% dintre respondenți consideră că îmbunătățirile produselor sunt doar exerciții de reducere a costurilor și nu inovație autentică.
- 88% au indicat că mesajele brandurilor nu corespund nevoilor și valorilor lor.
- 54% dintre respondenți cumpără produse de marcă doar atunci când sunt la promoție, punând accent pe reduceri, nu pe fidelitate.
- 64% dintre respondenți declară că observă mai multe produse pe rafturi marcă proprie.
- 59% afirmă că au observat mai multe produse marcă proprie plasate la nivelul ochilor.
- 36% au declară că vor continua să cumpere mărci proprii și nu intenționează să revină la mărcile tradiționale.
Respondenții din Generația Z sunt cei mai înclinați să schimbe mărcile, în timp ce milenialii sunt cei mai loiali.
Brandurile sunt optimiste, deoarece 65% dintre respondenții la nivel global afirmă că încă le apreciază, 48% dintre respondenți sunt dispuși să revină la un produs de marcă dacă acesta oferă este de calitate, iar 36% ar alege din nou o marcă pentru un raport calitate-preț mai bun. De asemenea, 33% sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru îmbunătățiri.
Categoriile de produse percepute ca fiind cele mai inovatoare sunt cele cosmetice, produsele de îngrijire personală și produsele pentru casă și de curățenie.
Rolul AI în comportamentul și atitudinea consumatorilor
Aproximativ 58% dintre respondenți încă nu au luat decizii de achiziție pe baza recomandărilor acesteia, în contextul în care 50% dintre sugestiile generate de inteligența artificială favorizează mărcile scumpe.
„Cât privește consumatorii români, 56% dintre aceștia au indicat că au încredere moderată în publicitatea și promoțiile adaptate generate pe baza de AI, în timp ce 44% dintre respondenți au indicat de asemenea încredere moderată în reîncărcarea automată a coșurilor de cumpărături pe baza achizițiilor anterioare”, adaugă Georgiana Iancu.