Studiu Gfk: Puterea de cumpărare a românilor e cu 56% sub media europeană

calcule buget Foto: Pixabay

În România, puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor este în acest an de 7.738 de euro, ceea ce   înseamnă că românii sunt cu 56% sub media europeană și coboară două locuri până pe locul 33, arată un studiu Gfk referitor la puterea de cumpărare a europenilor.

Potrivit studiului, nu au existat schimbări în clasamentul primelor 10 județe în acest an. “Cu toate acestea, se poate observa încă o dată că decalajul dintre regiunile cu putere de cumpărare slabă și puternică din România se adâncește. Bucureștiul se află în mod clar pe primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro, ceea ce înseamnă că locuitorii capitalei au o putere de cumpărare cu aproape 98% mai mare decât media națională și de 3,8 ori mai mare decât locuitorii din județul Vaslui, care au cea mai mică putere de cumpărare disponibilă pentru cheltuielile și economiile lor. Acolo, venitul net disponibil este de doar 4.010 euro, ceea ce reprezintă aproape 52% din media națională”, arată studiul.

Toate județele din top zece au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. Județul Prahova, aflat pe locul zece, se apropie cel mai mult de media națională, cu un venit net disponibil de 7 836 de euro pe cap de locuitor, dar este totuși cu aproape 1,3 procente peste aceasta. Toate celelalte 32 de județe, care reprezintă mai mult de trei sferturi din total, se află sub media națională.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Topul european

În 2023, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa va fi de 17 688 EUR. Cu toate acestea, există o diferență clară între cele 42 de țări din Europa: Liechtenstein, Elveția și Luxemburg, de exemplu, au un venit net destul de mare decât restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare este cea mai scăzută în Belarus, Kosovo și Ucraina. Cel mai mare câștigător al anului este Irlanda, care a urcat patru locuri în comparația europeană generală. Acestea sunt câteva dintre rezultatele studiului “GfK Purchasing Power Europe 2023”, publicat recent.

În total, europenii au la dispoziție aproximativ 12.100 de miliarde de euro pentru a cheltui în 2023 pe alimente, locuințe, servicii, costuri energetice, pensii private, asigurări, vacanțe, mobilitate și achiziții de consum. Acest lucru corespunde unei puteri de cumpărare medii pe cap de locuitor de 17.688 de euro pe an, ceea ce reprezintă o creștere nominală de 5,8% față de valorile revizuite din anul precedent. Cu toate acestea, suma pe care consumatorii o au efectiv la dispoziție pentru cheltuieli și economii variază foarte mult de la o țară la alta și depinde, de asemenea, de evoluția prețurilor de consum în 2023.

Ca și în anii precedenți, Liechtenstein se află în fruntea clasamentului puterii de cumpărare la o distanță semnificativă. Locuitorii din Liechtenstein au o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 68.843 de euro, ceea ce este de aproape 3,9 ori mai mare decât media europeană. Elveția și Luxemburg urmează pe locurile doi și trei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: