Interesul pentru investițiile în proprietățile imobiliare a scăzut cu 25% față de 2018, doar circa 38% dintre români aleg să investească în proprietăți imobiliare. În 2018, 63,6% dintre români erau interesați să investească în locuințe, potrivit unui studiu realizat de Erste Asset Management, administrator de fonduri mutuale din România și companie membră Erste Group, împreună cu compania de de cercetări de marketing D&D Research.
Pe de altă parte, cercetarea arată creșterea apetitului investițional pentru menținerea stabilității financiare prin fonduri de investiții (26%, +10% față de 2018), aur sau obiecte de valoare (23%, +11% față de 2018), prin diversificarea mijloacelor de economisire sau investire (23%, +12% față de 2018) sau prin investiții în criptomonede (+15%).
Cea de-a treia ediție a studiului Erste Asset Management și comparația cu ultimul studiu realizat de companie în 2018 scoate în evidență o creștere a apetitului investițional al românilor, chiar dacă 1 din 2 participanți la studiu percep riscuri mari sau foarte mari, asociate cu efectele locale ale crizei financiare, cu lipsa stabilității locului de muncă și cu recesiunea internațională în ansamblu. Aceste riscuri resimțite au determinat doar o ușoară creștere pe componenta de economisire prin păstrarea banilor într-un cont (44,2%, în creștere cu 3% față de 2018) sau în numerar, acasă (30%, în creștere cu 1%), în timp ce produsele de investiții sunt din ce în ce mai apreciate atunci când vine vorba de menținerea stabilității financiare.
„Studiul este un demers inițiat de Erste Asset Management împreuna cu D&D Research și alți parteneri încă din 2016. Am decis să îl transformăm într-un exercițiu de continuitate, reiterându-l în 2018 și, recent, între finalul anului 2021 și primul trimestru al lui 2022, perioadă marcată de tulburările economice și sociale aduse de războiul din Ucraina, dar și de accelerarea inflației. Pentru noi, ca asset manageri, este foarte important să înțelegem atât poza relației cu surplusul financiar, cât și evoluția sa în timp. În plus, știm că subiectul fondurilor de investiții este unul mai dificil de abordat, însă datele din studiu ne arată semnale clare de progres și de diversificare de portofoliu, ceea ce ne bucură. De asemenea, rămâne valabilă discrepanța majoră de încredere, cunoștințe și înțelegere între cei care sunt deja utilizatori ai fondurilor și cei care nu sunt. Însă, la Erste Asset Management, credem că fondurile de investiții sunt una dintre cele mai „democratice” forme de a investi, fiind accesibile oricui”, a declarat Horia Braun Erdei, Director General al S.A.I. Erste Asset Management S.A.
Studiul este relevant pentru piața de administrare a activelor financiare întrucât se concentrează pe segmentele populației care sunt deja familiarizate cu produsele de economisire și de investiție, urmărind evoluția în timp a percepțiilor și atitudinilor privind gestionarea surplusului financiar, a folosirii instrumentele financiare și a gradului de cunoaștere al acestora.
În ceea ce privește metodele preferate de păstrare a banilor, aproximativ 26% (față de 18,8% în 2018) dintre participanții la studiu și-ar direcționa surplusul de bani către fonduri de investiții în timp ce mai mult de jumătate (54%, -8,4% față de 2018) ar ține banii într-un cont bancar. Studiul arată că în ultimii trei ani au pierdut teren modalitățile preferate pentru folosirea surplusului de bani, așa cum erau plata ratei la un credit imobiliar (-12%), plata ratei la credit luat pentru investiția într-o afacere (-8%), pensia privată (-4%).