Studiu: Munca de acasă te face mai productiv

munca, lucru, distanta, acasa Sursa foto: Unsplash

Marele experiment privind munca de acasă prilejuit de pandemie a împărțit opinia publică și a stârnit dezbateri nesfârșite cu privire la faptul dacă angajații lucrează la fel de eficient de la masa din bucătărie ca de la birou. Un nou studiu arată că, de fapt, munca la distanță ne face într-adevăr mai productivi, scrie Bloomberg.

Potrivit studiului, productivitatea în economia Statelor Unite va crește cu 5% datorită muncii de la domiciliu %, în special datorită economiei de timp cu deplasarea. Totodată, adoptarea rapidă a noilor tehnologii pe fondul pandemiei va oferi câștiguri economice de durată, contribuind la creșterea lentă a productivității, care a influențat mult timp creșterea globală.

Studiul a cuprins peste 30.000 de muncitori americani. Cercetarea a constatat că 20% din zilele de muncă vor fi de acasă după pandemie, comparativ cu doar 5% înainte.

„Datele noastre cu privire la planurile angajatorilor și la productivitatea relativă a work from home implică o creștere a productivității cu 5% în economia post-pandemică, datorită aranjamentelor de lucru re-optimizate”, potrivit lucrării.

Alte constatări principale includ:

  • În special angajații cu venituri mai mari se vor bucura de beneficii mari de la munca la distanță
  • Trecerea la munca de acasă va reduce direct cheltuielile în marile centre ale orașelor cu cel puțin 5% -10% față de pre-pandemie

Constatările vin în timp pe măsură ce companiile din întreaga lume continuă să anunțe că vor continua munca de acasă, renunțând la spațiile de birouri din centrul orașului.

HSBC Holdings Plc a anunțat că renunță la birourile executive din sediul central din London Canary Wharf, transformând birourile private ale personalului de top în săli de întâlniri ale clienților și spații de colaborare. Twitter a anunțat că angajații săi pot continua să lucreze permanent de acasă.

Însă nu toată lumea este un fan al muncii la distanță. Directorul executiv al Goldman Sachs, David Solomon, a numit noua formă de muncă „o aberație” pe care banca de investiții „o va corecta cât mai repede posibil”, argumentând că este crucial în special pentru noii recruți să absoarbă cultura Wall Street.

În schimb, directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, spune că abilitatea de a angaja ingineri departe de sediile principale ale gigantului social media a deschis noi bazine de talente și mulți angajați vor continua să lucreze de la distanță după pandemie – cu salarii mai în concordanță cu noile locații.

În trecut, munca la distanță era o problemă pentru carieră: un studiu guvernamental din Marea Britanie din anii anteriori pandemiei a constatat că persoanele care lucrau de acasă aveau mult mai puține șanse de a fi promovate. Studiul a constatat însă că pandemia de Covid a redus stigmatul care vine cu munca de acasă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: