Creanțele gestionate pe piața de factoring din România au ajuns la 3,68 miliarde de euro în primul semestru din 2022, în creștere cu aproximativ 31.6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta este concluzia unui studiu al Asociației Române de Factoring (ARF).
Cercetarea se bazează pe date oferite de membrii ARF (bănci si IFN-uri), de non-membri, precum și pe estimări ale Asociației cu privire la restul jucătorilor din piață.
“În tot contextul economic și având în vedere situația geopolitică curentă, factoringul rămâne unul din produsele de finanțare de bază la care apelează companii din toate domeniile de activitate. Creșterea înregistrată în prima jumătate a anului are la bază mai mulți vectori, care țin atât de creșterea economică înregistrată de România în domenii care se finanțeaza prin factoring, dar și de ascensiunea inflației, care a crescut prețurile mărfurilor și serviciilor tranzacționate și, implicit, valoarea creanțelor gestionate prin factoring”, precizează Bogdan Roșu, președinte al Asociației Române de Factoring.
Cel mai bine reprezentat sector de activitate în cadrul tranzacțiilor interne este, din nou, FMCG, cu o pondere de 19.5% si un volum total de 592.5 milioane euro, urmat de domeniul intitulat generic “metale, chimicale, apă, reciclare”, cu o valoare totala a creanțelor cesionate de 527 milioane euro si o pondere de 17% în total piață.
La finalul anului trecut, “metale, chimicale, apă, reciclare” a fost principalul contributor pe piața internă de factoring, cu o evoluție ascendentă pronunțată în al doilea semestru.
Pe locul al treilea se situează domeniul “autovehicule, utilaje, echipamente”, cu o pondere de 14%. Sectorul Electronice, IT&C (locul 4) a crescut în cifre absolute la 392 milioane euro (față de 350 milioane euro în 2021), ponderea fiind de 13%.
Factoringul intern a înregistrat un avans spectaculos de 31%, atingând aproximativ 3,06 miliarde euro în prima jumătate a anului. Creșteri spectaculoase s-au înregistrat și pe zona creanțelor derulate prin factoring de import, care a crescut cu 63%, dar și pe export unde se observa o creștere de 30%.
„Avansul volumelor de factoring la import și la export a fost stimulat de intensificarea relațiilor comerciale internaționale, de inflația din zona Euro, cu care România are cele mai importante schimburi comerciale, dar și de creșterea prețurilor, influențată de situația geopolitică, în domeniul “metale, chimicale, apă, reciclare”, domeniu ce reprezintă principalul contributor în factoringul internațional”, menționează Bogdan Roșu.
Studiul privind piața de factoring la nivelul primelor 6 luni din 2022 a fost derulat de către IPSOS Interactive Services în conformitate cu regulile Codului Internațional de Cercetare de Piață și Sociologică ICC/ESOMAR, în studiu fiind incluși membrii ARF Access Financial Services IFN SA, Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., EximBank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Intesa Sanpaolo Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., precum și alte instituții financiare non-membre.