Oamenii sunt cel mai mult îngrijorați de înlocuirea medicilor și judecătorilor de către inteligența artificială. În contrast, înlocuirea jurnaliștilor de către AI nu a generat îngrijorări semnificative în rândul acestora. Cercetătorii subliniază că temerile cu privire la ce meserii vor ajunge să fie înlocuite de AI sunt influențate de capacitatea modelului tehnologic de a reproduce trăsăturile umane esențiale din diferite domenii, arată un studiu realizat de Institutul Max Planck, relatează Fast Company.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Studiul, realizat pe un eșantion de 10.000 de persoane din 20 de țări, arată temerile legate de lipsa empatiei și a judecății morale a AI-ului, iar în SUA, India și Arabia Saudită, respondenții au manifestat cele mai mari temeri cu privire la înlocuirea acestor meserii, în timp ce în China, Japonia și Turcia, percepția asupra AI este mai relaxată.

S-a constatat că nivelul de teamă legat de înlocuirea locurilor de muncă ale oamenilor cu AI este influențat de percepția participanților cu privire la incompatibilitatea între trăsăturile umane necesare pentru acele ocupații și abilitățile AI de a le reproduce.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Totodată, studiul arată că unii oameni se tem de lipsa de empatie și înțelegere emoțională din partea inteligenței artificiale în ceea ce privește domeniul medical.

De asemenea, alte studii au arătat că, în comparație cu americanii și europenii, oamenii din China acordă mai puțină importanță controlului inteligenței artificiale și mai multă conectării cu aceasta.  S-a constatat că 47% dintre nord-americani sunt îngrijorați de IA dăunătoare, în timp ce doar 25% dintre persoanele din Asia de Sud-Est și 11% dintre cele din Asia de Est au sentimente similare.

Potrivit studiului, aceste diferențe provin din tradițiile culturale, expunerea la politici guvernamentale și relația istorică cu tehnologia a fiecărui respondent.