Studiu: Sectorul construcţiilor şi-a ratat obiectivele climatice în 2022, pentru al treilea an consecutiv

santier, sala polivalenta constanta, lucrari constructie Foto: Sala Polivalenta Constanta

Sectorul construcţiilor şi-a ratat obiectivele climatice în 2022, pentru al treilea an consecutiv, iar peste 80% din cererea de energie termică este acoperită încă de combustibili fosili, este concluzia unui studiu realizat de Institutul elveţian de cercetare EMPA pentru E.ON, citat de Agerpres.

“Mulţi proprietari de locuinţe se confruntă cu provocarea de a face clădirile mai eficiente şi mai prietenoase cu mediul, în condiţiile în care cea mai mare pârghie pentru reducerea emisiilor de carbon în clădiri este sistemul de încălzire. Problema este că peste 80% din cererea de energie termică este acoperită încă de combustibili fosili. Între timp, izolarea precară şi sistemele de încălzire învechite nu numai că duc la un consum de energie peste medie, dar şi la costuri mai mari”, se arată în cercetarea CO2-Optimist.

Conform sursei citate, schimbarea sistemului de încălzire, coroborată cu înlocuirea uşilor şi a ferestrelor, poate reduce emisiile de carbon ale unei case unifamiliale cu peste 80 de procente. “Sistemul de încălzire cu cele mai mici emisii de carbon este pompa de căldură cu colector de sol, cuplat cu un sistem fotovoltaic. Pompele de căldură utilizează energia electrică pentru a extrage căldura stocată în pământ, iar cu un sistem fotovoltaic o parte considerabilă din energia electrică necesară pentru aceasta poate fi asigurată din sursă solară. Acest lucru înseamnă o mai mare independenţă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie şi costuri mai mici cu energia electrică”, susţin specialiştii.

Statisticile relevă faptul că, de exemplu, în Germania existau, în 2021, aproximativ 19,4 milioane de clădiri rezidenţiale, dintre care 16,1 milioane de case unifamiliale. În acelaşi timp, aproape două treimi din totalul clădirilor au fost construite înainte de 1979, pe când vârsta medie a sistemelor de încălzire, în 2019, a fost de aproximativ 17 ani.

Cercetătorii E.ON şi EMPA au verificat costurile şi emisiile de CO2 care apar în diverse scenarii de renovări şi de construcţii noi, folosind exemplul unei case unifamiliale tipice din anul 1960. De asemenea, aceştia au investigat ce măsuri de renovare sunt potrivite din punct de vedere al emisiilor atunci când proprietarii trebuie să ia o decizie din cauza lipsei de resurse financiare sau de forţă de muncă.

Astfel, rezultatele studiului arată că înlocuirea unui sistem de încălzire învechit este de obicei utilă înainte de anveloparea clădirii, cu excepţia cazului în care ambele sunt posibile în acelaşi timp, precum şi faptul că tehnologiile pe bază de gaz natural realizează cele mai mici economii de CO2 dintre combinaţiile luate în considerare.

De asemenea, E.ON subliniază că, în ceea ce priveşte evitarea emisiilor de CO2, stimulentele mai puternice pentru subvenţii pentru pompele de căldură geotermale şi sistemele fotovoltaice, dar şi pentru încălzirea centralizată cu emisii scăzute de dioxid de carbon sunt esenţiale pentru accelerarea tranziţiei către încălzire în sectorul construcţiilor.

În cadrul studiului nu au fost examinate gazele “verzi”, însă experţii în domeniu susţin că utilizarea tot mai mare a acestora poate completa în mod util electrificarea şi extinderea utilizării pompelor de căldură.

Foto: Sala Polivalenta Constanta

Comentarii

  1. Nenorocirea e ca a ratat respectarea normelor in constructii obtinand avize/autorizatii ISU false eliberate de teroristii generalului Iamandi si avize/autorizatii false eliberate de suveicile sarlatanului Racovita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *