Grupul OPEC+ a declarat că va reduce producția 2 milioane de barili pe zi, echivalentul a 2% din oferta globală. Reducerea reală a producției va fi probabil mai aproape de 1 milion de barili pe zi, deoarece mulți dintre membrii mai slabi au avut dificultăți în atingerea obiectivelor de producție în ultimele luni.
Decizia a fost luată în pofida lobby-ului extins din partea guvernului american înainte de reuniune și a marcat o ruptură semnificativă cu administrația Biden, care încearcă să determine scăderea prețurilor la petrol și benzină înaintea alegerilor cruciale de la mijlocul mandatului din noiembrie și să priveze Rusia de venituri din energie.
Administrația Biden a criticat reducerile, calificându-le drept o „decizie lipsită de viziune” într-un moment în care „menținerea unei aprovizionări globale cu energie este de o importanță capitală”. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor că este „clar” că OPEC+ „se aliniază cu Rusia”.
Ministrul Energiei din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz bin Salman, a respins sugestiile potrivit cărora reducerile cartelului ar afecta consumatorii, susținând că acțiunile grupului au fost menite să încurajeze investițiile pe termen lung în producția de petrol.
Ca răspuns la decizia Opec+, SUA au declarat că vor continua să elibereze petrol din stocurile lor strategice „după caz” și că explorează „acțiuni responsabile suplimentare” pentru a crește oferta internă de petrol.
Președintele Joe Biden va colabora, de asemenea, cu Congresul în vederea elaborării unei legislații care să „reducă controlul OPEC asupra prețurilor la energie”.
Prețul petrolului a crescut cu peste 5% începând de vineri, în perioada premergătoare reuniunii, iar prețul de referință al contractelor Brent a crescut ușor până la 93,95 dolari pe baril după aflarea veștii reducerii producției.