SUA acuză grupul OPEC+ că se aliază cu Rusia, după ce a redus producția de petrol cu 2 milioane de barili pe zi

Redacția oct. 6, 2022 1 comentarii
petrol
Casa Albă a acuzat grupul OPEC+ că se aliniază cu Rusia, după ce Arabia Saudită, care a condus grupul, convenind asupra unor reduceri profunde ale producției de petrol, ceea ce a provocat o reacție din partea țărilor care se luptă cu inflația energetică în creștere, declanșată de invazia Moscovei în Ucraina, scrie Financial Times.

Grupul OPEC+ a declarat că va reduce producția 2 milioane de barili pe zi, echivalentul a 2% din oferta globală. Reducerea reală a producției va fi probabil mai aproape de 1 milion de barili pe zi, deoarece mulți dintre membrii mai slabi au avut dificultăți în atingerea obiectivelor de producție în ultimele luni.

Decizia a fost luată în pofida lobby-ului extins din partea guvernului american înainte de reuniune și a marcat o ruptură semnificativă cu administrația Biden, care încearcă să determine scăderea prețurilor la petrol și benzină înaintea alegerilor cruciale de la mijlocul mandatului din noiembrie și să priveze Rusia de venituri din energie.

Administrația Biden a criticat reducerile, calificându-le drept o „decizie lipsită de viziune” într-un moment în care „menținerea unei aprovizionări globale cu energie este de o importanță capitală”. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor că este „clar” că OPEC+ „se aliniază cu Rusia”.

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz bin Salman, a respins sugestiile potrivit cărora reducerile cartelului ar afecta consumatorii, susținând că acțiunile grupului au fost menite să încurajeze investițiile pe termen lung în producția de petrol.

Ca răspuns la decizia Opec+, SUA au declarat că vor continua să elibereze petrol din stocurile lor strategice „după caz” și că explorează „acțiuni responsabile suplimentare” pentru a crește oferta internă de petrol.

Președintele Joe Biden va colabora, de asemenea, cu Congresul în vederea elaborării unei legislații care să „reducă controlul OPEC asupra prețurilor la energie”.

Prețul petrolului a crescut cu peste 5% începând de vineri, în perioada premergătoare reuniunii, iar prețul de referință al contractelor Brent a crescut ușor până la 93,95 dolari pe baril după aflarea veștii reducerii producției.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. S-au înțeles rușii cu arabii, pentru că rușii riscau sa aibă prețul controlat. Așa arabii provoacă o criza de aprovizionare și petrolul rusesc devine foarte căutat, atunci nu mai respecta nimeni înțelegerile.
    Singura ieșire și îngropare a arabilor și rușilor este hidrogenul și energia ecologica. Daca se pune lumea pe treabă se poate rezolva in vreo 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *