SUA cer Chinei, Japoniei și Indiei să apeleze la rezervele de petrol, pentru a contracara avansul prețurilor / Demersul constituie o provocare fără precedent pentru OPEC, prin implicarea Beijingului

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

Administrația americană a cerut mai multor țări mari consumatoare de petrol, printre care China, India și Japonia, să apeleze la rezervele lor de petrol în cadrul unui efort coordonat de reducere a prețului energiei, au declarat mai multe surse apropiate discuțiilor pentru agenția Reuters, citată de boursorama.com.

Această cerere neobișnuită a fost formulată în condițiile în care Joe Biden se confruntă cu o presiune politică în Statele Unite în fața creșterii prețurilor la benzinării și la alte bunuri de consum, într-un context de relansare a activității economice.

Inițiativa reflectă de asemenea frustrarea Washingtonului față de membrii Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și a aliaților lor care au respins cererile repetate de a accelera creșterea producției.

Potrivit uneia dintre surse, miza este ca principalii consumatori mondiali să se unească pentru a transmite OPEC mesajul că trebuie să-și “schimbe comportamentul”.

În cursul ultimelor săptămâni, au precizat sursele, Joe Biden și principalii săi consilieri au discutat posibilitatea de a debloca de manieră coordonată rezerve de petrol împreună cu aliați precum Japonia, Coreea de Sud Sud și India, dar alături de China.

Un astfel de demers a mai fost inițiat în trecut de Statele Unite și aliații lor, cum a fost cazul în 2011 când războiul făcea ravagii în Libia, stat membru OPEC.

Dar propunerea actuală constituie o provocare fără precedent pentru OPEC deoarece implică China, cel mai mare importator mondial de petrol.

Un reprezentant al ministerului japonez al Industriei a declarat că Washingtonul a cerut cooperarea Tokyo-ului pentru a lupta împotriva avansului cotației petrolului, fără a confirma dacă demersul se înscrie în cadrul unei acțiuni coordonate de deblocare a rezervelor. Legea japoneză interzice guvernului să recurgă la rezervele sale pentru a reduce prețurile, a adăugat acesta.

La Seul, un responsabil a confirmat că Statele Unite au cerut deblocarea unei părți a rezervelor. “Examinăm cu atenție cererea americană, cu toate acestea nu vom debloca rezervele noastre de petrol din cauza prețurilor în creștere. O putem face în caz de dezechilibru în aprovizionare”, a spus el.

Potrivit unei surse americane, ar trebui ca SUA să deblocheze peste 20 de milioane de barili pentru ca demersul să aibă un impact pe piețe.

Mai multe persoane apropiate dosarului au prevenit că negocierile nu au fost finalizate și nicio decizie finală nu a fost adoptată.

Casa Albă a refuzat să comenteze informațiile.

OPEC și aliații săi, printre care Rusia, au cofnrimat în această lună decizia de a majora producția cu 400.000 de barili pe zi, refuzând însă să cedeze cererii Washingtonului de a opera o majorare mai importantă.

 

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *