Concedierile din domeniul tehnologiei au depășit 50.000 de persoane în noiembrie, potrivit site-ului Layoffs.fyi, în condițiile în care tot mai multe companii mari au subliniat necesitatea de a reduce costurile, arată o analiză CNBC. Valul de reduceri de locuri de muncă i-a făcut pe mulți deținători de vize să se străduiască să-și găsească un loc de muncă pentru a rămâne în SUA. Silicon Valley se bazează de ani de zile pe vizele temporare emise de guvern pentru a angaja mii de lucrători străini în domenii tehnice precum ingineria, biotehnologia și informatica.
Companiile din domeniul tehnologiei se bazează pe vizele de muncă temporară pentru a angaja mii de cetățeni străini în fiecare an pentru roluri specializate în domenii precum ingineria, informatica și biotehnologia. După ani de expansiune aparent nelimitată, industria tehnologică americană s-a lovit de un zid. Companiile se află în modul de conservare a lichidităților, ceea ce a dus la mii de reduceri de locuri de muncă pe lună și la un val de disponibilizări în noiembrie.
Valul recent de reduceri are un impact deosebit asupra lucrătorilor calificați care locuiesc în SUA cu vize temporare și riscă să fie trimiși acasă dacă nu reușesc să obțină un nou loc de muncă în scurt timp.
Companiile din domeniul tehnologiei se numără printre angajatorii cu cele mai multe aprobări pentru vizele H-1B, care sunt acordate persoanelor cu ocupații specializate care necesită adesea o diplomă de colegiu și o pregătire suplimentară. Silicon Valley se bazează de ani de zile pe vizele temporare emise de guvern pentru a angaja mii de lucrători străini în domenii tehnice precum ingineria, biotehnologia și informatica. Acesta este un motiv important pentru care companiile din domeniul tehnologiei au apărat în mod deschis drepturile imigranților.
Lucrătorii cu vize temporare au adesea între 60 și 90 de zile la dispoziție pentru a-și găsi un nou loc de muncă, astfel încât să evite deportarea.
“Este vorba de acest bazin de talente extraordinar pe care SUA are norocul să-l atragă, iar ei trăiesc mereu la limită”, a declarat Sophie Alcorn, un avocat specializat în imigrație din Mountain View, California, care este specializat în obținerea de vize pentru lucrătorii din domeniul tehnologiei. “Mulți dintre ei până sunt împotriva acestui termen limită de 60 de zile al perioadei de grație. Au șansa de a găsi un nou loc de muncă care să îi sponsorizeze, iar dacă nu reușesc să facă acest lucru, trebuie să părăsească SUA, așa că este o perioadă stresantă pentru toată lumea”, completează avocatul.
Situația deja sumbră s-a înrăutățit în noiembrie, când Meta , Amazon , Twitter, Lyft , Salesforce, HP și DoorDash au anunțat reduceri semnificative ale forței de muncă. Mai mult de 50.000 de lucrători din domeniul tehnologiei au fost concediați în noiembrie, potrivit datelor colectate de site-ul Layoffs.fyi.
Amazon le-a oferit angajaților care au fost concediați 60 de zile pentru a căuta un nou rol în cadrul companiei, după care li se va oferi o indemnizație de concediere, potrivit unui fost angajat al Amazon Web Services care și-a pierdut locul de muncă. Persoana a vorbit cu CNBC sub rezerva anonimatului.
În anul fiscal 2021, Amazon a avut cele mai multe petiții aprobate pentru vize H-1B, cu 6.182 de cereri, potrivit unei analize a datelor privind imigrația din SUA realizate de National Foundation for American Policy. Google, IBM și Microsoft s-au clasat, de asemenea, aproape de vârful listei.
Fostul angajat al AWS se afla în țară de doi ani cu vize de student și de muncă. El a declarat că a fost concediat pe neașteptate la începutul lunii noiembrie, la doar câteva luni după ce s-a alăturat companiei ca inginer. În ciuda faptului că Amazon l-a informat că avea la dispoziție 60 de zile pentru a găsi un alt post pe plan intern, persoana a declarat că managerul său l-a sfătuit să aplice pentru locuri de muncă în altă parte din cauza retragerii angajărilor din partea companiei. Amazon a declarat în noiembrie că pune în pauză angajările pentru forța sa de muncă corporativă.
Un purtător de cuvânt al Amazon nu a oferit un comentariu în afară de ceea ce a declarat luna trecută directorul general Andy Jassy, când le-a spus celor afectați de concedieri că firma îi va ajuta să găsească noi roluri.
În general, companiile nu precizează ce procent din persoanele concediate au vize. O căutare după “layoffs H1B” pe LinkedIn scoate la suprafață un flux de postări ale lucrătorilor care și-au pierdut recent locurile de muncă și care își exprimă îngrijorarea cu privire la fereastra de șomaj de 60 de zile. Posesorii de vize au făcut schimb de resurse pe serverele Discord, rețeaua profesională anonimă Blind și în grupuri WhatsApp, a declarat fostul angajat AWS.
Analiza integrală AICI