Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), o super-agenție de control absolut asupra tuturor companiilor cu capital de stat care va avea un buget de până la 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România, va avea 88 de angajați, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferent acestora, și va fi condusă de către un președinte, împreună cu doi vicepreședinți, potrivit proiectului de act normativ pus în dezbatere publică de Secretariatul General al Guvernului în data de 3 iulie 2022.
Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, despre care Economedia a scris în exclusivitate încă din decembrie 2022, va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului.
Potrivit notei de fundamentare, mandatul președintelui și celor doi vicepreședinți este de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru o singură dată. Proiectul de act normativ prevede că evaluarea managementului AMEPIP se realizează la fiecare doi ani, printr-un audit extern independent.
De asemenea, potrivit notei de fundamentare, mandatul președintelui, respectiv ale vicepreședinților, pot fi reînnoite o singură dată, pe baza recomandărilor cuprinse în raportul întocmit de către auditorul extern independent, la propunerea secretarului general al Guvernului.
„Personalul Agenției este format din funcționari publici și personal contractual. Numărul maxim de posturi al Agenției este de 88, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferent acestora. Salarizarea se realizează la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, prin derogare de la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit notei de fundamentare.
În document se mai menționează faptul că finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale Agenției este asigurată de la bugetul de stat și din venituri proprii. Veniturile proprii ale Agenției provin din cota de 30% aferentă amenzilor aplicate și dintr-un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent, stabilit anual prin ordin al președintelui Agenției.
Potrivit documentului, prin atribuțiile sale, AMEPIP urmează să presteze către întreprinderile publice o serie de servicii precum:
- Participarea la procedurile de selecție a consiliilor de administrație sau supraveghere ale întreprinderilor publice;
- Monitorizarea și evaluarea indicatorilor de performanță realizați de întreprinderile publice;
- Consultanță privind guvernanța corporativă;
- Analize și rapoarte privind diverse întreprinderi publice sau domenii economice în care activează întreprinderile publice;
- Publicații periodice în care este prezentat portofoliul de întreprinderi publice al statului;
- Cursuri de pregătire profesională destinate angajaților întreprinderilor publice sau ai autorităților publice tutelare.
Ce înseamnă 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România?
De exemplu, anul trecut, doar 5 companii energetice controlate majoritar de statul român au cumulat venituri de 37 de miliarde de lei (aproape 8 miliarde euro). 0,1% din această sumă ar însemna un buget de 37 de milioane de lei pentru AMEPIP de la numai 5 companii. În România există peste 1.100 de companii controlate majoritar de stat. Cele mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor arată că companiile controlate majoritar de stat au realizat venituri de 81 miliarde lei, în primele nouă luni din anul 2022. Extrapolat, asta ar însemna un venit de peste 100 de milioane de lei anual pentru AMEPIP. Spre comparație, Autoritatea de Reglementare în Energie a avut un buget de 166 milioane de lei în 2022.