Surpriză: Activitatea economică a companiilor din zona euro a revenit pe creștere în ianuarie. Blocul monetar ar putea evita recesiunea

fabrica, productie Sursa foto: Pexels/ Kateryna Babaieva

Activitatea economică a companiilor din zona euro a revenit în mod surprinzător la o creștere modestă în ianuarie, ceea ce se adaugă la semnele că încetinirea economică din blocul comunitar ar putea să nu fie atât de profundă pe cât era anticipat și că uniunea monetară ar putea scăpa de recesiune, potrivit unui sondaj citat de Reuters.

Indicele compozit flash al S&P Global Purchasing Managers’ Index (PMI), considerat un bun indicator al sănătății economice generale, a urcat la 50,2 în această lună, de la 49,3 în decembrie.

În ianuarie a fost pentru prima dată din iunie când indicele a depășit pragul de 50, care separă creșterea de contracție, iar rezultatul a fost peste prognoza mediană a sondajului Reuters, de 49,8.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Creșterea indicilor managerilor de achiziții va alimenta probabil speranțele multora că economia din zona euro ar putea scăpa totuși de o recesiune”, a declarat Christoph Weil de la Commerzbank.

Cu toate acestea, Weil a adăugat că o deteriorare clară a mediului economic continuă să indice cel puțin o recesiune ușoară.

Iarna moderată de până acum, scăderea prețurilor la gaze și datele economice pozitive recente au făcut ca unele previziuni de creștere trimestrială dintr-un sondaj Reuters publicat luni să fie îmbunătățite, deși se preconiza în continuare o recesiune tehnică.

Presiunea asupra economiei Germaniei, cea mai mare din Europa, a scăzut și mai mult în ianuarie, deoarece inflația a încetinit, iar întreprinderile au privit noul an cu optimism, se arată într-un sondaj similar, deși sentimentul a fost încă departe de a prezice o revenire la creștere.

În Franța, a doua cea mai mare economie a blocului comunitar, producția a scăzut din nou ușor în ianuarie, conform indicelui PMI, dar activitatea din industria prelucrătoare s-a îmbunătățit pentru prima dată din august.

Cu toate acestea, activitatea economică din sectorul privat britanic a scăzut în ianuarie cu cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, a arătat un alt PMI, în timp ce întreprinderile au dat vina pentru încetinirea creșterii ratelor dobânzilor Băncii Angliei, a grevelor și a cererii slabe din partea consumatorilor.

Marți, dolarul a lâncezit aproape de minimul ultimelor nouă luni în raport cu euro, în timp ce piețele au continuat să se bucure de buna dispoziție din acest an după datele PMI și o serie de rezultate corporative.

Îmbunătățirea serviciilor

Ca un semn că sunt din ce în ce mai optimiste, firmele din zona euro au mărit numărul de angajați într-un ritm mai rapid în această lună. Indicele de ocupare a forței de muncă a urcat la un maxim al ultimelor trei luni de 52,5, de la 51,9 în decembrie.

Indicele PMI care acoperă indicele dominant al serviciilor din blocul comunitar a surprins, de asemenea, în sens pozitiv, ajungând la un maxim al ultimelor șase luni de 50,7. În decembrie, acesta a fost de 49,8, iar sondajul Reuters prevedea o prognoză de 50,2.

În ciuda faptului că consumatorii se confruntă cu facturi mari, cererea nu a scăzut decât ușor. Indicele noilor afaceri a fost la mică distanță de pragul de echilibru, la 49,8, în creștere de la 48,4.

Activitatea din fabrici a arătat, de asemenea, o îmbunătățire, dar a scăzut totuși. Indicele PMI pentru industria prelucrătoare a crescut la 48,8 în această lună, de la 47,8, peste prognoza de 48,5 din sondajul Reuters.

Un indice care măsoară producția și care alimentează indicele PMI compozit a sărit la un maxim al ultimelor șapte luni de la 47,8 la 49,0.

Ca și în cazul PMI pentru servicii, indicele prețurilor la inputuri a scăzut, dar firmele și-au majorat tarifele într-un ritm mai rapid. Indicele prețurilor de producție a urcat de la 61,2 la 61,4, dar a fost în continuare mult mai mic decât media înregistrată în ultimii trei ani.

„Indicatorii PMI sugerează că presiunile asupra prețurilor rămân puternice. Așadar, nu există nicio perspectivă ca BCE să ia piciorul de pe frână prea curând”, a declarat Andrew Kenningham de la Capital Economics.

În continuarea luptei sale împotriva inflației încă ridicate, Banca Centrală Europeană va oferi creșteri ale ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază la fiecare dintre următoarele două ședințe, potrivit unui sondaj Reuters.

Deși banca centrală a zonei euro a majorat ratele în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, până acum nu a reușit să aducă inflația aproape de ținta de 2%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: