Coaliția de guvenare nu a discutat eliminarea taxei de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu afaceri peste 50 de milioane de euro, afirmă surse guvernamentale pentru Economedia.
HotNews a scris anterior că săptămâna viitoare va fi o întâlnire tehnică la Ministerul Finanțelor pentru a se discuta despre posibilele modificări în pachetul de măsuri fiscale, iar una dintre propuneri va fi eliminarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri la companiile mari.
Sursele Economedia arată că eliminarea taxei de 1% pe cifra de afaceri nu s-a discutat nici în coaliția de guvernare, nici în Ministerul Finanțelor. Conform acestora, nu s-a pus deloc problema unei astfel de măsuri.
În schimb, conform surselor, Guvernul și Comisia Europeană vor face simulări pentru a prelungi acordul prin care România să paotă depăși și anul viitor ținta de deficit asumată în fața autorităților europene.
Miercuri, Curtea Constituțională a respins sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea, iar acum este așteptat ca președintele Klaus Iohannis să promulge proiectul de lege, iar apoi documentul să fie publicat în Monitorul Oficial.
Proiectul de lege aduce mai multe schimbări care intră în vigoare fie de la 1 noiembrie 2023, fie începând de la 1 ianuarie 2024.
Conform proiectului, companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri, dacă aceasta este mai mare față de impozitul de 16% pe profit. Anterior, existau două varianta, respectiv de 0,5% și 1% din cifra de afaceri, în funcție de un criteriu de profitabilitate.
Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia afirma că rămâne foarte problematică decizia privind introducerea unei taxe pe cifra de afaceri (mai corect pe venituri) pentru companiile mari, ale cărei efecte nu vor întârzia să apară, ca și decizia de a crește salariul minim fără consultarea partenerilor sociali.