Update 22.25: Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că guvernul va lua o serie de măsuri pentru scăderea facturilor la gaze și curent prin OUG. El a explicat că, în urma unui acord al coaliției, plafonul la energie electrică şi la gaz va scădea, iar limita de consum va creşte.
“Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW”, a spus Ciucă, la Parlament, potrivit Agerpres.
”Se aplică de la 1 februarie la 31 martie. Impactul bugetar este de 3 miliarde de lei. Sunt 1 milion de facturi trimise greșit. Nu se renunță la liberalizarea pieței”, a mai spus Ciucă.
Update 22.13: Partidele din coaliție ar fi agreat să adopte măsurile prin OUG, cu începere de la 1 februarie, potrivit surselor G4Media
Una dintre măsuri: în perioada 1 februarie – 1 mai 2022 pentru consumatorii casnici se aplică următoarele măsuri:
a. Plafonarea prețului la energia electrica activă la 0,308 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,29 lei/kwh și TVA rămas 195%
b. Plafonarea prețului la gaze la 0,2 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,06 lei/kwh și TVA redus la 5%
Update 20.06: Plafonarea prețului la energie ar urma să fie realizată până în luna aprilie, potrivit ultimelor discuții din coaliție. La ședință a ajuns și ministrul Justiției pentru a verifica dacă varianta agreată politic ar putea fi pusă în aplicare fără să încalce legislația europeană
Update 18.58: Discuții tensionate în ședința liderilor PSD-PNL-UDMR. “Este testul coaliției de azi”, a spus unul dintre lideri în timpul ședinței.
Update 18.31: Membrii coaliției au căzut de acord ca măsurile de sprijin pentru consumatori să fie luate începând cu 1 februarie, și nu cu 1 aprilie, cum propusese inițial premierul Nicolae Ciucă. De asemenea, PSD, PNL și UDMR au convenit prețul reglementat maxim de 68 bani / kwh la consumatorii casnici la energie electrică, până la limita de 1.000 kw lunar.
Update 18.18: Dan Nica, vicepreședinte PSD, a dat exemplul altor 7 state europene care au redus prețurile facturilor
Update 18.15: Vicepreședintele ANRE (arbitrul pieței energiei) a spus în timpul ședinței că măsurile propuse de PNL nu pot fi aplicate pentru că România riscă să fie sancționată de Comisia Europeană, dat fiind că ar însemna, de facto, reversarea procesului de liberalizare a pieței. În replică, Rareș Bogdan i-a transmis oficialului ANRE să le explice oamenilor de ce au crescut facturile, potrivit surselor G4Media. Rareș Bogdan i-a spus lui Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE, că actuala coaliție și-ar asuma politic decizia de plafonare a prețurilor printr-o ordonanță de urgență sau lege
Articol inițial: PNL a propus în discuțiile de luni seară din coaliția cu PSD și UDMR reglementarea pieței de energie pentru consumatorii casnici timp de 9 luni, cu stabilirea unui preț de 68 de bani / kilowat oră, au declarat pentru G4Media surse din coaliție. Potrivit statisticii unuia dintre furnizorii de energie, în cazul unei locuințe obișnuite consumul mediu lunar poate atinge 283 kWh.
De asemenea, liberalii mai propun și acordarea de vouchere pentru firme în valoare de 80% din facturile care depășesc 480 megawați, potrivit surselor citate.
Prezentă la ședință, Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a spus că impactul tuturor măsurilor propuse de partide pentru a ieși din criza gazelor este de circa 9 miliarde de lei.
Context. Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, liderul PNL, declarase înaintea şedinţei că PNL propune ca, pentru o perioadă determinată, consumatorul casnic să plătească un preţ reglementat la energie, iar pentru companiile mici şi mijlocii să fie o variantă de compensare a preţului de la buget. “PNL va avea două propuneri simple: pentru consumatorul casnic este varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată până în 6 luni de zile, poate mai puţin, la un preţ reglementat, pentru consumatorul companii mici, mijlocii şi restul consumatorilor discutăm de variante de compensare de la buget”, a afirmat Cîţu.
(Foto: Pexels.com)
În curs de actualizare