SURSE Taxa de solidaritate nu se va aplica de la 1 ianuarie

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Taxa de solidaritate, de 1% din cifra de afaceri, care ar urma să fie aplicată marilor companii la propunerea PSD, nu se va aplica de la 1 ianuarie, au declarat surse politice pentru Economedia.ro și G4Media.ro.

Potrivit acestora, guvernul ar fi identificat fonduri pentru a acoperi majorările de pensii, salarii și alocații. Guvernul contează pe un nivel mai bun de încasare și pe „radarul mărfurilor”, măsuri de combatere a evaziunii fiscale.

Această taxă de solidaritate ar afecta peste 300 de companii cu afaceri peste 100 de milioane de euro, iar statul ar încasa peste 5 miliarde de lei de la acestea, potrivit calculelor Economedia.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Introducerea unei „taxe de solidaritate” de 1% din cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro a fost discutată în şedinţa de luni a coaliţiei. Ideea aparține UDMR, a fost anunțată public de Kelemen Hunor, și este inspirată de politicile guvernului de la Budapesta. PSD a adoptat-o rapid, după cum a anunțat Marcel Ciolacu. Liberalii se opun însă puternic, după cum a anunțat chiar marți președintele PNL, Florin Cîțu. Motivul este că PNL a promis constant că nu vrea impuneri de noi taxe și impozite, potrivit G4Media. Măsura a fost primită cu opoziție și de companiile din România. Camera de Comerț Americană în România (AmCham) a cerut coaliției de guvernare să renunțe la intenția de a introduce o taxă de solidaritate, precizând că o astfel de măsură descurajează investițiile și extinderea companiilor în România. Și Consiliul Investitorilor Străini (FIC) solicită renunțarea la această măsură, despre care susține că penalizează exact acele categorii de companii care se conformează fiscal şi care au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: