Sursele regenerabile asigură două treimi din toată producția de electricitate a României

energie electrica Sursa foto: ACUE

Energia hidro, eoliană și fotovoltaică asigurau azi, la ora 12.00, o producție de aproape 5.000 de MW, la o producție totală de 7.000 de MW, adică 71% din total, potrivit datelor interactive Transelectrica. Este un rezultat conjunctural dar reflectă o realitate care, din acest an, reprezintă o schimbare de paradigmă în Sistemul Energetic Național al României, care se bazează din ce în ce mai puțin pe electricitatea generată din combustibili fosilii.

Revenind la situația la zi, cu termocentralele pe cărbune oricum limitate la o producție de circa 1.000 de MW, pentru că sunt multe probleme pentru minerii României, s-a suprapus o revizie la unitatea 1 de la Cernavodă, care a înjumătățit producția de energie nucleară a României și o revizie de mai multe luni la termocentrala pe gaze Brazi, a Petrom. Prin urmare, cărbunele și gazul nu mai acontează decât 1.500 de MW. Se adaugă 630 MW din nuclear și aceasta este toată producția generată din surse clasice.

Cea mai mare producție, la general, este a Hidroelectrica – 2.800 de MW, după care a surselor eoliene – 1.741 MW. Se mai poate observa pe datele din SEN că, odată ce energia eoliană și cea fotovoltaică  încep să crească în pondere, producția de electricitate pe cărbune scade. Aceasta pentru că eolianul și fotovoltaicul sunt preluați cu proiritate în sistem și sunt și mult mai ieftini decât cărbunele. Prin urmare, mai competitivi, atât la intern cât și la export. Aceasta și pentru că acest tip de energie este subenționat de consumatorii români prin sistemul certificatelor „verzi”.

De remarcat și că, de fiecare dată când avem producție mare de energie din surse regenerabile, suntem net exportatori de electricitate,în condițiile în care și consumul României este destul de redus.

România are, în primele luni din 2023, cele mai mari exporturi de electricitate din ultimii 10 ani și este totodată net exportator, adică avem cu mult mai multă energie exportată decât importată. Cele mai mari exporturi de electricitate și statutul de exportator net a fost atins pe fondul unui consum redus, și casnic, dar mai ales industrial. Cu marile fabrici energofage închise sau subcapacitate (Alro, Liberty Galați, marile combinate chimice), devine cumva firesc că, în general, consumul local să fie scăzut și excedentul să fie exportat acolo unde există cerere. Iar cerere există la vecinii bulgari și unguri.

Sursa foto: ACUE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *