Sursele „verzi” de generare a electricității, ca inexistente azi. Hidro și termocentralele pe gaz țin Sistemul Energetic Național. Importăm masiv curent

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Astăzi, în jurul orei 09.00, consumul de electricitate al României era de 8.250 MW, iar producția de 6.950 MW, rezultând un import de 1.300 MW pentru aprovizionarea internă cu energie. Hidroelectrica este prima sursă de generare a energiei, cu 2.500 MW, urmată de termo pe gaz, la 1.870 MW. Urmează, ca pondere în mixul energetic, nuclearul și termo pe cărbune.

Sursele regenerabile de producție, așa-numitele „verzi” produc în total 240 MW, adică nici 3% din total producție, aici intrând eolianul, fotovoltaicul și biomasa.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Pentru că România este în general exportator net când are producție mare de energie eoliană iar azi nu bate vântul aproape deloc, suntem nevoiți să importăm 1.300 MW, adică circa 16% din consumul intern. Din datele OPCOM, operatorul pieței de energie locale, aproape pe toate intervalele orare de azi, importăm curent din Ungaria. Și din Bulgaria importăm, pe vârf de consum, dimineața, la prânz și seara. Un aspect interesant relevat de OPCOM este că prețul spot (de peste zi) al energiei aproape se înjumătățește, de la 190 lei/MWh la ora 08.00 până la 110 lei/MWh la ora 11.00.

Piața românească este legată cu cea din Ungaria, Bulgaria și Slovacia. Aici, în acest circuit, energia ieftină migrează către piața mai scumpă, pe principiul vaselor comunicante.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ne-ar fi trebuit in Maramures bartai Nucleara … Puncte strategice : inca o Nucleara la Timisoara, alta la Botosani si alta in Focsani. (o Pentagrama de Centrale Nucleare)

    Sunati-l pe Bill Gates ca are ceva Prospatura(Breakthrough Energy)… Nu se strica nici daca lasi toti vasluienii sa dea cu topoarele in ele… Pot sa faca team-up cu craiovenii cu katane…

    Evident, MatrixGrid peste tot. Metale avem, ne mai trebuie creier. Si asa, se face Sala degeaba in Romania.
    Atatia KulturHausi care-si risipesc energia … Dumped Work. Cam ce face ENEL-ul cand leaga nulul cu impamantarea ca sa arda curent si sa plateasca prostimea…

  2. Domnul Presedinte Johanis ,,a facut targul cu americanii pentru Centrale Nucleare Modulare , pentru Romania ,, Dar inca nu stim locatia si data cand se va incepe lucrarile .
    –Dar ma mira si ma intriga faptul ca ,importam curent de la h unguri ,,,EI care nu au nici sare ,dar sunt mari proprieteri de saline din Romania ,Salina Praid de exemplu Alta anomalie ,ar fi pretul ridicat al energiei ,care il platesc romanii ,De la trepul energiei ,porensc toate preturile produselor care le folosim zilnic,,
    —POATE AR TREBUI CA OFICIALII DIN ENERGIE SI ANRE , SA REVINA LA VECHILE OBICEIURI LA CONTOR CU DUBLU CADRAN , CU DUBLU TARIF ,ZI-NOAPTE ,, Asa am vazut si in Franta ,dar si in Romania a functionat int-o perioada scurta in anii 1975 ,,

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.