Suspendarea Visa Waiver: Sancțiune politică sau o amânare din motive tehnice? / Retragerea americană din Europa, inevitabilă / Ce va face Rusia?

dan tapalaga poza editorial Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Suspendarea programului Visa Waiver în cazul României este prezentată deocamdată, atât de partea americană cât și de autoritățile de la București, drept o decizie motivată de noua politică americană privind migrația, drept o simplă reviuire a programului, pe scurt o tehnicalitate. Turiștii români ar fi trebuit să poată intra în America fără viză de la sfârșitul lunii martie. Decizia fusese  anunțată, la începutul anului, în ultimele zile ale adminstrației Biden. Intrarea României în programul Visa Waiver a fost una dintre temele urmărite ambițios de ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec. Un proiect aproape personal.

Acum, aceeași ambasadă a fost pusă în situația jenantă de noua administrație Trump de a amenința pe pagina de Facebook cetățenii români care călătoresc ilegal în SUA că riscă expluzarea și că nu se vor mai putea întoarce niciodată. Mesaje similare a postat și ambasada SUA din Bulgaria, deci este posibil ca descurajarea migrației ilegale să fie linie de comunicare impusă de centrala de la Washington. Dar este greu de crezut că suspendarea programului are la bază doar motive tehnice.

Foarte probabil că decizia reprezintă și o sancțiune politică aplicată României din cauza anulării alegerilor prezidențiale și, mai ales, din cauza scoaterii din cursă a candidatului așa zis suveranist Călin Georgescu, sprijinit de Elon Musk pe față prin zeci de postări pe rețeaua X.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Georgescu s-a bucurat în mod evident de susținerea noii administrații Trump, așa cum a beneficiat și de susținerea rușilor. Pentru prima dată în istorie probabil, cele două mari puteri privesc Europea mai degrabă ca pe un competitor care trebuie zdrobit. Prin urmare, interesul comun al lui Trump și Putin este subminarea Europei din interior. Experții consultați de G4Media.ro au explicat noua realitate geopolitică pe larg în filmul documentar ”Cum se joacă rușii și americanii cu alegerile din Europa/ Omul lui Musk și Putin în România”.

Vicepreședintele SUA JD Vance a pornit războiul ideologic împotriva Europei la conferința de securitate de la Munchen din 14-16 februarie, unde a criticat UE că nu respectă valori democratice comune, cum ar fi libertatea de exprimare. Tot atunci, România a fost dată exemplu de democrație nefuncțională din cauza anulării alegerilor pe motiv că au fost manipulate pe TikTok. Numai că JD Vance nu a spus toate aceste lucruri din dorința de a-și ajuta partenerul strategic, ci cu scopul de a dovedi fisurile construcției eurpene și de a le adânci. Din același motiv, Elon Musk a susținut la vedere extrema dreaptă în Germania, care a și câștigat un scor istoric.

Statul român, așa slab și semi-dezintegrat cum este, a găsit cumva resursele pentru a împiedica in extremis candidatura lui Georgescu. Această decizie nu avea cum să rămână fără urmări politice. Administrația Trump a decis suspendarea programului Visa Waiver în cazul României, la câteva zile după ce ambasada SUA la București a reluat din senin pe rețeaua X celebrul citat din JD Vance în care critică dur anularea alegerilor din România. Privită retrospectiv, pare să fi fost pregătirea terenului pentru o sancțiune politică, care a și venit trei zile mai târziu. Georgescu anunțase încă de la ieșirea de la Parchet că vor urma sancțiuni din partea  Waashingtonului, având în mod evident canale de comunicare cu administrația Trump.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Retragerea Americii din Europa este o chestiune de timp. Administrația Trump ar dori ca SUA să pună capăt cât mai repede cheltuielilor cu apărarea Europei, după cum rezultă inclusiv din discuțiile de pe Signal dintre oficiali ai statului american intrate din greșeală în posesia unui jurnalist de la The Atlantic. Într-una dintre aceste discuții, secretarului american al Apărării, Pete Hegseth, a condamat faptul că Europa ”se bazează gratuit” pe SUA, calificând acest lucru drept ”patetic”.

Europenii și-ar dori în schimb să negocieze o perioadă de tranziție de câtiva ani, până când vor reuși să-și construiască propriul sistem de apărare. Greu de crezut că americanii le vor oferi europenilor acest răgaz, neavând nici un interes să o facă, dimpotrivă. Pe de altă parte, nu știm cu arată negocierile de pace cu rușii în privința războiului din Ucraina, cum se împart noile sfere e influență, deoarece europenii au fost excluși de la masă.

În cazul unei eventuale retrageri americane din Europa, se va instala un vid periculos de securitate. Primii care vor încerca să-l exploateze vor fi rușii.  Șeful forțelor armate germane a avertizat deja că Putin se pregătește ”de un război major”, dat fiind acumulările masive de armament sesizate în ultimele săptămâni. Generalul a mai declarat că serviciile de informații observă o „reînarmare masivă în Rusia” și că armament „intră masiv în depozite în masă”. „Putin plănuiește multe pentru Occident, creând noi districte militare în Sankt Petersburg, de exemplu”, a mai spus generalul Carsten Breuer.

Diplomații occidentali se tem că pe fondul unui eventual vid de securitate în Europa, rușii vor testa funcționarea NATO pentru a dovedi că articolul 5 nu mai funcționează. Dacă acest ”worst case scenario” se va întâmpla cu vreuna din țările baltice, cu Bulgaria sau cu România, atunci orice va fi posibil în Europa următoilor ani foarte complicați.

Vezi și

FILM DOCUMENTAR ”Cum se joacă rușii și americanii cu alegerile din Europa/ Omul lui Musk și Putin în România”.

 

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.