Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a declarat că Taiwanul nu va impune taxe vamale reciproce împotriva Statelor Unite, ci va reduce barierele comerciale şi companiile taiwaneze îşi vor creşte treptat investiţiile în SUA, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri taxe vamale constând într-o taxă de bază de 10%, la care pentru zeci de ţări se adaugă taxe vamale suplimentare în funcţie de taxarea de către acestea a importurilor din SUA şi de excedentul lor comercial în relaţiile cu SUA.
Pentru Taiwan, care are un excedent comercial major în comerţul cu SUA, taxa vamală decisă de Trump este de 32%, iar pentru China de 34%. Ordinul lui Trump prevede exceptarea de la aplicarea acestor taxe vamale a resurselor energetice şi a mai multor alte categorii de produse, printre care se numără şi semiconductorii, unul din principalele produse de export ale Taiwanului.
Vorbind la o întâlnire cu directori ai unor întreprinderi mici şi mijlocii, preşedintele taiwanez Lai Ching-te a spus că, având în vedere dependenţa Taiwanului de comerţ, economia sa va avea inevitabil dificultăţi în a face faţă taxelor vamale americane, dar el crede că efectele acestora pot fi atenuate.
“În faţa “taxelor vamale reciproce” ale SUA, Taiwanul nu intenţionează să recurgă la taxe vamale de retorsiune şi nu va exista nicio revizuire a angajamentelor de investiţii ale companiilor faţă de SUA, atât timp cât acestea sunt în interes naţional”, a indicat preşedintele taiwanez.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Compania taiwaneză TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume, a anunţat luna trecută o investiţie suplimentară de 100 de miliarde de dolari în SUA.
“În viitor, pe lângă investiţiile sporite ale TSMC, de asemenea alte industrii, cum ar fi cea electronică, a tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor, precum şi industria petrochimică şi a gazelor naturale îşi vor putea spori investiţiile în SUA şi vor aprofunda cooperarea industrială între Taiwan şi SUA”, a mai promis preşedintele taiwanez.
De asemenea, având în vedere că barierele comerciale netarifare sunt pentru SUA un indicator de evaluare a corectitudinii comerţului, Taiwanul va rezolva în mod proactiv problema acestor bariere comerciale netarifare care există de mulţi ani, pentru a înlesni negocierile comerciale cu SUA, a adăugat el.
Statele Unite sunt principalul susţinător militar al Taiwanului, insula considerată de China ca fiind o provincie a sa.
Spre deosebire de Taiwan, China a anunţat vineri că va impune începând din 10 aprilie taxe vamale reciproce de 34% pentru toate bunurile importate din SUA. De asemenea, China va restricţiona exporturile către SUA pentru o serie de materii prime rare utilizate la componente electronice, în industria aerospaţială şi alte sectoare.