Tendințe în piața rezidențială. Portal imobiliar: Cei mai activi clienți sunt cei cu bani gheață/ Prețul a redevenit cel mai important criteriu de selecție

chei apartament casa pexels

În ciuda creșterilor semnificative de prețuri consemnate în ultimii doi ani, proprietățile rezidențiale nou-construite se bucură de un interes crescut din partea potențialilor cumpărători, cei mai activi în momentul de față fiind clienții care dispun de bani gheață, relevă o analiză realizată de portalul imobiliar Titirez.ro.

„Din interacțiunile avute cu vizitatorii și expozanții din cadrul celei mai recente ediții a Târgului Național Imobiliar – TNI, am constatat că, în momentul de față, majoritatea potențialilor cumpărători dispun de bani gheață pentru finanțarea propriei achiziții. În contextul scumpirii locuințelor din ultimii doi ani, punem această tendință pe seama presiunii exercitate de inflație, care îi determină pe cei care au economii să ia decizii rapide pentru protejarea capitalului propriu – iar proprietățile rezidențiale rămân, după cum știm, una dintre cele mai atractive variante de investiție. Asta pentru că, indiferent de suișurile și coborâșurile consemnate de piața de profil, activele imobiliare oferă un grad mare de siguranță pe termen lung”, spune Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR.

Potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei s-a cifrat la 15,9% în luna septembrie a anului curent, raportat la aceeași perioadă din 2021. Spre comparație, rata anuală a inflaţiei se situa la un nivel de 15,3% în luna august a acestui an, față de 15% în luna iulie. Statisticile oficiale relevă, totodată, că preţurile de consum au consemnat, în medie, un avans de 11,8% în ultimele 12 luni (în intervalul octombrie 2021 – septembrie 2022), faţă de cele 12 luni anterioare (perioada octombrie 2020 – septembrie 2021).

Dincolo de presiunea exercitată de inflație, inversarea raportului dintre clienții cu fonduri proprii și cei care trebuie să apeleze la o finanțare bancară se explică și prin majorarea semnificativă a costurilor de creditare, care îi determină pe cumpărătorii din a doua categorie să mai amâne luarea unei decizii de achiziție, până la remedierea sau clarificarea  tendinței actuale, spun cei din piața imobiliară. Astfel, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la 6 luni a ajuns la o valoare de 8,31 la finele lunii octombrie, față de 3,14 la începutul anului. Indicele ROBOR la 3 luni, pe de altă parte, a crescut, în aceeași perioadă, de la 3,02 la 8,20.

„O altă tendință pe care am identificat-o în urma participări la TNI este faptul că prețul a redevenit cel mai important criteriu de selecție a unei proprietăți, devansând factorul localizare. Astfel, în vreme ce clienții care mizează pe contractarea unui împrumut bancar sunt evident limitați de majorarea costurilor de creditare, cei care vor să facă o achiziție din fondurile proprii au la dispoziție, în mod firesc, un buget bine stabilit. Acesta poate fi, însă, destul de generos, dat fiind că, în momentul de față, în piață există un interes mai ridicat pentru locuințe mai spațioase, respectiv apartamente cu trei camere și case la curte, în detrimentul garsonierelor și apartamentelor cu două camere”, spune Petrescu.

Cum au crescut prețurile în doi ani

Potrivit datelor centralizate de portalul Titirez.ro, prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare în orașele secundare ale țării au consemnat, în intervalul septembrie 2020-septembrie 2022, majorări de prețuri semnificative, de două cifre. Cele mai mari marje de creștere, de peste 30%, au fost înregistrate în Brașov și Cluj-Napoca, singurele două centre regionale, în afară de București, în care prețul mediu solicitat pentru un apartament, indiferent de anul de construcție sau numărul de camere, depășește în momentul de față pragul de 100.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *