Termocentralele, aproape scoase din piață. Cât mai poate rezista cărbunele?

industrie, carbune, fabrica, poluare, turbina Sursa foto: FMI / Facebook

S-a încălzit puternic afară, iar termocentralele nu mai sunt necesare. Se poate vedea din diagrama consumurilor Transelectrica unde, de o săptămână, termo pe cărbune a scăzut spre o producție de 500 MW orari (de la 7-800), iar la termo pe gaz căderea a fost și mai drastică: de la 1.600 MW până la 800, chiar 600, în prezent. Termocentralele care aduc stabilitate în sistem iarna, când și cererea de electricitate este mare, acum doar cu greu își mai găsesc loc în piață. Aportul de energie solară, provenit de la proprietarii de centrale fotovoltaice, a atins recorduri istorice, înregistrându-se și 1.100 MWh putere instantanee. Se adaugă energia eoliană, unde se atinge, în zilele în care bate vântul, peste 2.000 de MW orari. Atât fotovoltaicul, cât și solarul sunt preluate automat în sistem, prin lege. Adăugăm nuclearul, pentru că centrala de la Cernavodă funcționează în bandă, și energia hidro.

Avem așadar trei surse foarte ieftine – eolian, solar și hidro – și mai avem nuclearul, care este obligat să producă și să vândă. Coroborăm cu un consum scăzut – 6.000 de MW orari, pentru că este cald și nici industria nu prea consumă și avem surse aproape scoase piață, adică termocentralele pe gaz și cărbune. Împreună, așa cum se vede în diagrama Transelectrica, abia fac puțin peste 1.000 MW. Dacă la termo pe gaz, acestea mai pot supraviețui, în așteptarea unor vremuri mai bune, pentru că materia primă este ieftină și nici nu sunt atâția angajați (plus că o unitate mare, Brazi, Petrom, este privată, având un colos financiar în spate, care s-o susțină), nu același lucru se poate spune în cazul cărbunelui.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Faptul că doi producători, Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Valea Jiului, abia fac împreună puțin peste 500 MW, este de natură să aducă reale îngrijorări la nivelul Ministerul Energiei și Guvernului. Este greu de crezut că societăți cu mii de angajați, cu exploatări de cărbune, pot rezista prea mult la aceste producții.

Cărbunele este cea mai scumpă sursă de generare a energiei electrice. Mai mult, este încărcată cu ecotaxe cerute de la Bruxelles, în vederea realizării tranziției energetice. În plan, este închiderea acestor capacități până în 2030. La situația de acum din piață, acest lucru s-ar putea întâmpla mult mai devreme.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Termocentralele pe gaz, carbune sau nuclear au randamentul de transformare foarte slab dar sunt singurele ce asigura constanta consumului electric.

  2. ar fii putut sa le privatizeze pe banii multi acum cativa ani , dar nu au vrut politicienii
    au vrut sa “nu ne vindem tara” ca sa faca ei afaceri cu aceste companii si sasi angajeze amantele si neamurile acolo
    asa valoarea lor se duce spre zero
    la fel se va intampla si cu gazul si companiile de gaze

  3. Nu termocentralele sunt problema, ci faptul ca nu mai are cine sa consume energie.Industria la pamant, termoficare aproape de zero, irigatii in vis.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.