The Guardian: Infosys continuă să opereze din Rusia la opt luni după ce a anunțat că se retrage. Soția noului premier al Marii Britanii deține o participație în firmă

infosys Foto: outlookindia.com

Firma indiană de la care soția lui Rishi Sunak încasează dividende anuale de 11,5 milioane de lire sterline își păstrează biroul din Moscova cu personal, scrie The Guardian. Reprezentanții companiei au transmis că Infosys nu are nicio relație activă cu întreprinderile locale din Rusia. Procesul de tranziție a câtorva parteneri și personal administrativ rămas este în curs de desfășurare”.

Compania indiană de servicii IT Infosys, de la care soția premierului primește dividende anuale de 11,5 milioane de lire sterline, continuă să funcționeze la Moscova, la opt luni după ce compania a anunțat că se retrage.

Compania păstrează un birou cu personal și plătește subcontractori din capitala rusă pentru a efectua servicii IT pentru un client global, deși un purtător de cuvânt a declarat că se urmărește încetarea acestui acord.

Soția lui Rishi Sunak, Akshata Murty, este fiica miliardarului fondator al Infosys, NR Narayana Murthy. Ea deține o participație de 0,91% în companie, în valoare de 690 de milioane de lire sterline, care o recompensează cu dividende anuale de mai multe milioane de lire sterline.

Murty și Sunak, care au intrat în Downing Street luna trecută, se confruntă cu noi presiuni pentru a-și regândi legăturile financiare cu Infosys. La începutul acestui an, Murty a fost de acord să plătească impozit pe dividendele sale de la Infosys atât în Marea Britanie, cât și în India, după ce s-a stârnit un val de proteste cu privire la statutul său fiscal “non-dom”, care i-a permis să evite răspunderea în Marea Britanie.

Vineri seară, o sursă apropiată lui Murty a declarat că investiția ei a fost o moștenire de la tatăl ei și că ea nu a avut niciun rol operațional în cadrul companiei.

Infosys a anunțat în martie că se retrage din Rusia după acuzațiile unui politician ucrainean potrivit cărora familia cancelarului de atunci ar fi câștigat “bani murdari” prin intermediul operațiunilor sale de la Moscova.

Laburiștii și liberal-democrații făcuseră, de asemenea, presiuni asupra familiei Sunak pentru a explica dacă au beneficiat financiar de bani rusești, în condițiile în care trupele lui Vladimir Putin purtau un război în Ucraina.

În aprilie, surse din cadrul companiei declaraseră că aceasta căuta “urgent” să își închidă biroul. La șapte luni de la acea declarație de intenție, biroul Infosys din Moscova păstrează o placă a companiei pe un perete exterior, iar surse din cadrul companiei au confirmat că personalul administrativ a continuat să lucreze acolo în cadrul unei tranziții.

Sursele au precizat că personalul rămas a fost însărcinat cu îndepărtarea echipamentelor IT înainte de mutarea în India sau cu eliminarea acestora într-un mod “durabil”.

Un purtător de cuvânt a declarat că angajații care lucrează cu clienții au plecat, ultimii fiind cei care ar fi plecat în ultimele săptămâni. Dar au adăugat că Infosys plătește doi subcontractori din Moscova pentru a efectua lucrări în numele său pentru un client, ceea ce ridică noi semne de întrebare cu privire la viteza cu care compania se retrage.

Adjunctul liderului laburist, Angela Rayner, a condamnat prezența continuă a Infosys la Moscova și a afirmat că Sunak “nu a reușit să își facă ordine în propria casă”, în timp ce le predica altora.

Ea a spus: “Este absolut scandalos că, la șase luni după ce Infosys a declarat că se va retrage urgent din Rusia, familia Sunak ar putea beneficia în mod material de operațiunile din Moscova.

“Discursul dur al premierului privind sancțiunile împotriva lui Putin este compromis de conflictele sale private de interese. Când era cancelar, Rishi Sunak a ordonat întreprinderilor britanice să reconsidere orice investiții care l-ar sprijini în vreun fel pe Putin și regimul său, dar a eșuat complet în a-și face ordine în propria casă”, a spus acesta.

Majoritatea principalelor firme globale de IT și de consultanță, precum SAP, Oracle, PwC, McKinsey, Accenture și KPMG, și-au închis operațiunile din Rusia la scurt timp după invazia din Ucraina, la 24 februarie.

Multe dintre companiile mai mari care nu au plecat imediat au considerat curând că nu este practic să rămână din cauza sancțiunilor economice occidentale, dar guvernul indian a avut o poziție mai ambivalentă. În septembrie, premierul Indiei, Narendra Modi, a declarat că există un “potențial imens” de cooperare cu Rusia în domeniul energiei și că la Delhi există de mult timp o încercare de apropiere de Moscova.

Când Putin a vizitat sediul corporației Infosys din Bangalore în 2004, NR Narayana Murthy, în calitate de președinte al acesteia, a afirmat că “vizita domnului Putin în India este o afirmare a relației speciale dintre cele două țări ale noastre”.

“India și Rusia împărtășesc mai multe valori comune și au valorificat deja cu succes punctele forte ale fiecăreia dintre ele în diverse sectoare industriale”, afirmase Murthy.

La începutul acestui an, Lesia Vasylenko, o deputată ucraineană care a luat armele pentru a-și apăra țara, a declarat că banii plătiți sub formă de dividende de către orice companie care operează în Rusia ar trebui să fie văzuți ca fiind “bani sângeroși” care au “sponsorizat armata”.

Un purtător de cuvânt al Infosys a declarat: “De la începutul anului, Infosys a luat mai multe măsuri pentru a-și suspenda operațiunile din Rusia, iar toți angajații Infosys care sprijină proiectele clienților au fost transferați. Infosys nu are nicio relație activă cu întreprinderile locale din Rusia. Procesul de tranziție a câtorva parteneri și personal administrativ rămas este în curs de desfășurare”.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că “nici Akshata Murty și nici membrii familiei sale nu au nicio implicare în deciziile operaționale ale companiei”.

Foto: outlookindia.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *