The Independent: O nouă descoperire în domeniul bateriilor ar putea elimina îngrijorarea legată de autonomia limitată a vehiculelor electrice

masini electrice statie incarcare Sursa Foto: Pexels

O descoperire revoluționară în domeniul bateriilor ar putea elimina anxietatea legată de autonomia de deplasare pentru vehiculele electrice. Oamenii de știință au descoperit un nou proces care ar putea accelera tranziția către baterii reîncărcabile de generație următoare, capabile să dubleze sau chiar să depășească autonomia vehiculelor electrice actuale, scrie The Independent.

Cercetarea ar putea contribui la facilitarea trecerii de la bateriile convenționale de litiu-ion – folosite în totul, de la smartphone-uri până la mașini electrice – la baterii solide de sodiu, care sunt mai ieftine și mai sigure.

Bateriile solide de sodiu sunt realizate și din materiale mult mai abundente decât echivalentele lor de litiu-ion, însă până acum producția în masă s-a dovedit dificilă.

O echipă de la Universitatea Metropolitană Osaka din Japonia susține că noul proces descoperit ar putea depăși acest obstacol prin sintetizarea în masă a unui electrolit foarte conductiv.

„Acest proces nou dezvoltat este util pentru producția aproape tuturor materialelor conținând sulfat de sodiu, inclusiv electrolite solide și materiale active de electrozi”, a declarat profesorul Atsushi Sakuda de la Universitatea Metropolitană Osaka.

Această descoperire ar putea fi cea mai promițătoare pentru sectorul vehiculelor electrice, oferind performanțe superioare, costuri reduse și o sustenabilitate îmbunătățită. De asemenea, ar putea elimina anxietatea legată de autonomie prin îmbunătățirea semnificativă a capacității de încărcare a bateriilor de mașini electrice.

Producătorul auto japonez Toyota afirmă că bateriile solide ar putea oferi o autonomie de 1.200 km, ceea ce este de peste două ori mai mare decât autonomia vehiculelor electrice de pe piață în prezent. Timpul de încărcare pentru aceste baterii noi ar putea fi de doar 10 minute.

Sursa Foto: Pexels

Comentarii

  1. vai de capul nostru, nu reciclam mai nimic, nu avem apa potabila, da’ avem politicieni ce eu investit in start-upuri “verzi” si imping asta… daca verificam si ce pot suporta retelele actuale, ne dam seama cat de mult kkt mananca…si eu imi doresc masina electrica… da’ nu in detrimentul altor lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *