TikTok este dată în judecată, în numele a milioane de copii europeni, din cauza problemelor legate de date

tiktok Sursa foto: Pixabay

Populara aplicație video chinezească TikTok este trimisă în judecată, fiind acuzată că a colectat ilegal informațiile personale ale milioane de copii din Marea Britanie și Europa, scrie Financial Times.

Potrivit acuzațiilor, susținute de fostul comisar pentru copii din Anglia, Anne Longfield, TikTok colectează un volum imens de informații private ale copiilor în timpul utilizării aplicației – inclusiv numere de telefon, imagini, videoclipuri, locația exactă și datele biometrice – și transferă aceste informații către necunoscuți terți pentru profit.

„Credem că părinții și copiii vor fi șocați, iar acest lucru este mult mai grav din cauza amplorii de utilizare a acestei aplicații de social media de către familii și copii de această vârstă”, a spus Longfield.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Potrivit Ofcom (autoritatea de reglementare independentă din Marea Britanie), 44% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani folosesc TikTok.

„Credem că este posibil să existe circa 3,5 milioane de copii doar în Marea Britanie care se încadrează în această categorie și mulți alții în întreaga Europă”, afirmă Longfield.

Potrivit datelor, informațiile personale ale copiilor au fost colectate fără transparență și fără un consimțământ suficient, care pentru copiii minori ar trebui solicitat de la un adult.

Acest lucru ar constitui o „încălcare gravă a legii privind protecția datelor din Marea Britanie și UE”, potrivit lui Tom Southwell, partener la firma de avocatură Scott + Scott, care reprezintă reclamanții în acest caz.

Nu este pentru prima dată când politicile TikTok de colectare a datelor sunt criticate. În 2019, aplicația, deținută de compania chineză ByteDance, a primit o amendă record de 5,7 milioane de dolari de la Comisia Federală pentru Comerț din SUA pentru că ar fi colectat ilegal informații personale de la copii. Aplicația a fost interzisă temporar în India din cauza acuzațiilor că „degradează cultura și încurajează pornografia”. De atunci a fost interzisă în țară.

TikTok, care este destinat utilizatorilor cu vârsta peste 13 ani, este în prezent investigată și de Biroul comisarului pentru informații din Regatul Unit pentru încălcări similare ale datelor.

„ICO derulează o investigație cu privire la conformitatea TikTok cu normele britanice privind protecția datelor, inclusiv modul în care protejează drepturile de informare ale copiilor. Munca noastră se apropie de final și intenționăm să publicăm concluziile noastre mai târziu în acest an”, a declarat un purtător de cuvânt pentru FT.

TikTok a răspuns: „Avem politici, procese și tehnologii solide pentru a proteja toți utilizatorii, în special utilizatorii noștri adolescenți. Credem că revendicările nu au merit și intenționăm să ne apărăm energic”.

Guvernele din întreaga lume au început să adopte reguli dure în ceea ce privește protejarea copiilor în online. Marea Britanie a introdus recent un proiect de lege privind siguranța online, care va stabili reguli pentru platformele tehnologice.

În SUA, membri ai Senatului și ai Camerei Reprezentanților au declarat săptămâna trecută pentru Financial Times că vor să adopte legi pentru a „calma” companiile de social media care oferă produse destinate copiilor sub 16 ani, în special în ceea ce privește problemele legate de date și confidențialitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: