TMK Hydroenergy Power pune în funcțiune „primul sistem plutitor de energie fotovoltaică din România, de scara mare” pe Lacul Grebla, în județul Caraș Severin

tmk-2

TMK Hydroenergy Power, în parteneriat cu Innovation Norway, a dezvoltat pe lacul de liniștire al hidrocentralei Grebla primul sistem plutitor de energie fotovoltaica, care va produce peste 1 milion de kWh de energie verde anual, arată un comunicat de presă al companiei.

„Odată pusă în funcțiune, pe lângă producția anuală de energie verde, aceasta duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu un prag de 300 de tone de CO2 pe an. Raportându-ne la o perioadă de cinci ani înseamnă o reducere totală a emisiilor de până la 5.000 tone de CO2. Centrala fotovoltaică flotantă de pe Lacul Grebla are ca obiectiv creșterea potențialului energiei regenerabile”, se arată în comunicat.

„Proiectul înseamnă un pas spre viitor prin creșterea eficienței hidroamenajării prin mai multă energie curată, și nu în ultimul rand, marchează o premieră la nivel national. Energia va fi utilizată pentru consumul intern al hidroamenajarii. Este un proiect pilot care credem ca își va dovedi eficiența și ne dorim să fie replicat”, Liviu Gavrila, chief generation officer Evryo.

În data de 31 martie 2021, compania TMK Hydroenergy Power alături de celelalte companii din Grupul CEZ în România au fost achiziţionate de fondurile administrate de Macquarie Asset Management (MAM), parte a Grupului Macquarie din Australia.

În decembrie 2010, Grupul CEZ în Romania a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţinea sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare şi o producţie de circa 70 GWh/an.

La rândul său, CEZ Vânzare a fost achiziționat de Premier Energy.

Premier Energy finalizează achiziţia CEZ Vânzare

Comentarii

  1. “TMK Hydroenergy Power, în parteneriat cu Innovation Norway, a dezvoltat pe lacul de liniștire al hidrocentralei Grebla primul sistem plutitor de energie fotovoltaica, care va produce peste 1 milion de kWh de energie verde anual, arată un comunicat de presă al companiei.”
    1 milion kWh este 1 GigaWatt ora – aceasta e o putere demna de o centrala atomoelectrica, nu de un sistem de aproximativ 400 panouri orientate est-vest. In cel mai bun caz aces sistem poate genera 1 MegaWatt (1 milion watt ora) ora adica de 1000 de ori mai putin.

    • Ai uitat să iei în calcul factorul timp, dom’ “inginer”! E acolo în formulă. Rămâi la manivelă și nu te mai da rotund pe net…

  2. GWh este o unitate de masura a cantitatii de energie, si nu a puterii, a carei unitate de masura este W (watt-ul) care la randul sau este cu egal cu cantitatea de energie de 1 J (Joule) raportata la o secunda.
    Puterea instalata este exprimata in kW, MW, sau GW, in timp ce energia produsa este de regula exprimata in functie de cantitaea acesteia in MWh, GWH sau TWh mentionand si intervalul de timp in care acaeasta cantitate de enegie a fost produsa si livrata (de regula un an calendaristic).
    In cazul de fata, la o putere instalata de cca 22 MW cantitatea de energie livrata timp de un an poate fi de maximum 22 MW x 365 x 24 ore x 1/3 (durate medie a insolatiei optime) 64,2 GWh, adica aproape de cifra de 70 GWh mentionata mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *