Topul “clădirilor verzi” din România. Analiză: 128 de proiecte au fost certificate BREEAM sau LEED anul trecut, în scădere cu 17% față de 2022. Arhitect consultant: “Se simte o încetinire a investițiilor imobiliare/ Multe proiecte aflate doar în fază de proiectare au fost suspendate”

CTPark-Bucharest-West Foto: CTPark-Bucharest-West/ ADP

Pe parcursul anului trecut, 128 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED, cu 17% mai puține față de anul record 2022, arată un raport realizat de ADP Green Building, companie de servicii de consultanță și certificare a clădirilor verzi. Anul trecut a fost marcat de o încetinire a investițiilor în imobiliare, explică, pentru Economedia, arhitectul Adrian Pop, consultant BREEAM.

Pe parcursul anului 2023, 128 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED, cu 17% mai puțin față de anul record 2022, arată analiza citată – dintre acestea,  116 au fost clădiri certificate BREEAM și 12 clădiri certificate LEED.

Cele mai multe clădiri certificate sunt industriale (57 clădiri de producție sau depozitare), urmate de cele de retail (43 de magazine, parcuri comerciale sau mall-uri) și birouri (în acest an doar 19).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pentru al 4-lea an consecutiv, CTP obține cel mai mare număr de certificări: 43. În plus față de cele 9 clădiri noi, și-au reînnoit certificatele BREEAM In-Use pentru 34 de clădiri certificate anterior, ajungând la 108 clădiri certificate. Cele 108 clădiri certificate reprezintă peste 25% din totalul de clădiri certificate BREEAM în România. PENNY au mai obținut 18 certificări pentru magazinele lor în anul 2023, ajungând la 39 de clădiri certificate BREEAM. NEPI Rockcastle și Globalworth, obțin fiecare câte 9 certificări BREEAM sau LEED.

Adrian Pop, consultant BREEAM, de la ADP Birou de Arhitectură, pune această scădere pe seama încetinirii, în general, a pieței imobiliare. “Se simte o încetinire a investițiilor în imobiliare. Majoritatea proiectelor pentru care execuția era începută în 2023 au continuat și o bună parte s-au și finalizat, însă foarte multe proiecte aflate doar in fază de proiectare au fost suspendate”, spune arhitectul Adrian Pop, manager ADP.

Autorii analizei susțin că a avea o strategie ESG (Environmental, Social and Governance) puternică devine un aspect din ce în ce mai important pentru companiile din sectorul construcțiilor, iar certificarea BREEAM sau LEED a portofoliului de clădiri e componenta principală a acestei strategii.

 

Perspective pentru 2024

Piața clădirilor verzi ar putea fi ceva mai ferită de turbulențele care se preconizează pentru sectorul imobiliar. “Privind strict la proiectele de care ne-am ocupat noi, numărul de proiecte încheiate în 2023 confirmă scăderea de 18-20%, însă în același timp, începem anul 2024 cu un număr record de proiecte în desfășurare, de peste 100 de proiecte. Deci se confirmă că sustenabilitatea rămâne un aspect prioritar chiar și în acest context incert. Piața, în general, scade. Multe proiecte sunt pe hold. Asta se confirmă și în statistica despre clădirile certificate și în ce am încheiat noi în 2023”, spune Pop.

“Eu sunt totuși optimist privind anul inceput și poate și 2025-2026, dar asta doar pentru că am contractat destul de multe proiecte. Explicația poate fi însă și că am reușit noi să avansăm spre o cotă de piață mai mare. Deci nu știu sigur dacă 2024 și anii următori chiar vor fi în general mai buni. Și chiar și din frontul de lucru pe care l-am avut în 2023, au fost multe schimbări. Prroiecte care s-au anulat sau proiecte care s-au realizat parțial. ESG-ul e totuși important. Finanțatorii pun foarte mare accent pe asta. Dacă finanțează mai puțin și mai scump, ce finanțează trebuie să fie tot mai mult într-o direcție „verde””, conchide Pop.

Ce sunt certificările “verzi”?

Prin grila de evaluare, sisteme de certificare BREEAM și LEED oferă comparabilitate între clădiri, indiferent de țara în care sunt construite și de funcțiunea acestora și sunt credibile, fiind validate de organizații imparțiale (Building Research Establishment, respectiv Green Business Certification Inc.).

Certificările acoperă prin excelență componenta de mediu, însă ating și multe aspecte sociale (de exemplu cerințele pentru sănătatea și siguranța muncitorilor în etapa de construire) și de guvernanță (de exemplu proiectarea integrată, verificarea și testarea sistemelor clădirii înainte de recepție, existența și publicarea unei politici de management, raportarea consumurilor de utilități către management etc.). De asemenea, prin versiunile care urmează să apară în cursul anului 2024, BREEAM și LEED vor integra planul de decarbonizare a clădirilor noi sau existente și vor valida funcționarea clădirilor fără emisii de carbon.

În 2023 au apărut certificări BREEAM pentru proiecte publice, subliniază Adrian Pop, managerul general al ADP green building. Compania a finalizat pre-certificarea Spitalului de Pediatrie din Cluj-Napoca, cu calificativul Outstanding și reabilitarea Castelului Teleki, din Comlod, monument de arhitectură clasa A, proiecte gestionate de Consiliului Județean Bistrița, respectiv Consiliul Județean Cluj. Alte proiecte în curs de certificare sunt cele pentru Universitatea Politehnică din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Județean Timiș. “Am fost plăcut impresionat că au apărut licitații în care până la 10% din punctaj să depindă de nivelul de certificare BREEAM/LEED asumat de ofertanți”, a declarat Pop.

Foto: Castelul Teleki din Comlod/ ADP

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: