Totul despre investițiile în argint – când și cum să intri pe bursă

XTB mai 17, 2022 0 comentarii
Argint.001 Sursă Foto: Adobe stocks

Secțiune susținută de XTB

Te interesează să afli de ce argintul a reprezentat și încă reprezintă o bună oportunitate pentru investitorii de pretutindeni? 

Vrei să cumperi argint însă nu știi sub ce formă este mai avantajos să faci asta? 

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Nu știi dacă să investești sau să tranzacționezi acest metal și care ar fi cel mai bun moment să intri în piață? Citește mai departe articolul și află răspunsul la aceste întrebări plus multe altele.

În ritmul actual de extracție, argintul ar putea fi epuizat în 25 de ani

De-a lungul timpului, argintul  a atras atenția prin contribuția sa impresionantă la evoluția financiară, iar miile de utilizări și lipsa alternativelor cunoscute la acesta au făcut ca metalul prețios să fie extrem de atractiv.

În natură există de doar 16 ori mai mult argint decât aur. În același timp, argintul este de 75 de ori mai ieftin decât acesta (folosind uncia ca unitate de măsură). Ceea ce ne arată că argintul ar putea fi subevaluat, având în vedere factorul raritate.

Prin analogia comună a investitorilor dintre aur și argint, cel din urmă este considerat, de asemenea, „activ de refugiu” în vremurile de criză sau recesiune economică.

Argintul este un activ apreciat de investitorii pe termen lung și de speculatorii care au un apetit de risc mai crescut, ce i-ar putea ajuta la formarea unui portofoliu echilibrat.

Lipsa elasticității prețului face, de asemenea, ca argintul să fie la mare căutare. 

Chiar dacă metalul prețios se scumpește, producătorii vor avea nevoie de aceeași cantitate de metal pentru a-și fabrica bunurile. Astfel, cererea va fi constantă sau chiar mai mare. 

Stocurile limitate de argint ar putea determina producătorii să concureze pentru această resursă, împingând prețul în sus.

Potrivit United States Geological Survey, în ritmul actual de extracție, argintul ar putea fi epuizat în 25 de ani. În consecință, atractivitatea pentru argint ar putea atinge cote impresionante în viitor.

Cum să investești în argint – la bursă sau fizic

Modul tradițional de a cumpăra și de a investi în argint se realiza prin lingouri sau monede fizice. Totuși, de-a lungul anilor, comisioanele mari percepute pentru astfel de tranzacții (vânzare/cumpărare și invers), livrarea și transportul, depozitarea și riscurile aferente (furt, reproducere frauduloasă etc.) au făcut ca acest proces să fie extrem de costisitor și greoi.

Astfel, tranzacționarea argintului online a devenit o alternativă extrem de profitabilă. 

Prin comparație, această metodă este mai ieftină, costurile de tranzacționare sunt mult mai mici, iar lichiditatea pieței îți permite să vinzi printr-un singur click, în orice moment, când piața argintului este deschisă. 

Cum tranzacționezi online? Printr-un broker reglementat și de încredere. Unul dintre aceștia este XTB România, cu o prezență pe piață de aproape 20 de ani, aproape 450.000 de investitori, listat la rândul său la bursă și care îți pune la dispoziție o platformă de tranzacționare performantă, de care te poți bucura oricând, oriunde.

Cum poți cumpăra argint – investești sau tranzacționezi?

Investitorii pe termen lung iau în calcul mai multe instrumente financiare.

Acțiunile sunt o modalitate de a investi în argint. Cumpărăm acțiuni ale companiilor miniere care extrag argint. În acest fel, investitorii obțin expunere pe bursele unde acestea sunt listate. Astfel de companii sunt: Silvercorp Metals (SVM.US), Hecla Mining Company (HL.US) sau Endeavour Silver Corp (EXK.US) de la Bursa din New York.

Evoluția acestor companii depinde, în mare măsură, de prețul curent al argintului pe piață. Pentru că cel din urmă crește, performanța financiară a companiilor evoluează în tandem. Într-adevăr, aici intervine factorul volatilitate, însă aceste acțiuni pot oferi o rată de rentabilitate mult mai mare decât ai investi în marfa fizică.

În plus, investitorii pe termen lung se bucură de câștigurile din dividende. Acest lucru sugerează că, în unele cazuri, cumpărarea de acțiuni ale companiilor miniere poate fi o strategie foarte bună.

Exchange Traded Fund sau altfel spus ETF-urile sunt o altă modalitate de a investi în argint pe termen lung. Similare unui fond mutual, aceste instrumente ajută la diversificarea portofoliului, deoarece oferă o mai mare expunere în piață. Printr-un ETF, ai avantajul de a beneficia atât de pe urma mișcării prețului lingoului de argint fizic, cât și a evoluției prețului unui grup de companii din industrie.

Există două tipuri de ETF-uri, cu distribuire și cu acumulare. Primele îți oferă posibilitatea de a primi dividende, pe când cele din urmă ajută la crearea unui portofoliu diversificat cu risc de pierdere mai scăzut, însă și cu un potențial de creștere pe măsură.

Investitorii interesați să tranzacționeze pe termen scurt și mediu preferă Contractele pentru Diferență (CFD-urile). Acestea sunt  contracte financiare, bazate pe mișcarea prețului unui activ, ce oferă avantajele unor taxe și comisioane reduse, spread scăzut și posibilitatea de a utiliza efectul de levier financiar. 

Datorită celui din urmă, poți tranzacționa argint mobilizând doar o fracțiune mai mică decât suma care ar fi necesară în mod normal în investițiile clasice. 

De exemplu, utilizarea efectului de levier de 1:10 îți oferă posibilitatea de a deschide o tranzacție de 10.000 USD utilizând doar 1.000 USD. Astfel, potențialul profit obținut va fi multiplicat de 10 ori raportat la suma investită (levierul fiind 1:10 câștigi practic de 10 ori mai mult decât ai câștiga dacă ai investi 1000 USD într-o investiție clasică fără levier), însă și pierderile sunt multiplicate în mod proporțional cu același multiplicator! 

Un beneficiu major al CFD-urilor, care nu este posibil la investițiile clasice, este reprezentat de posibilitatea de vânzare în lipsă (short-selling). Practic, dacă estimezi că urmează o scădere a prețului, poți vinde acum în lipsă ceva ce nu ai, și răscumpăra mai târziu la un preț mai bun. Poți astfel prin intermediul CFD-urilor să valorifice și scăderile de preț, nu numai creșterile. 

Prețul spot al argintului este prețul la care argintul este cotat în prezent – cumpărarea la acest preț ar însemna că argintul ar putea fi livrat „la fața locului” în formă fizică. Prin intermediul CFD-ului care are la bază activul la prețul spot al argintului ai expunere la prețul curent al argintului fără a fi nevoie să deții activul fizic.

Care este cel mai bun moment pentru a începe să investești în argint 

Argintul poate deveni popular în perioadele cu inflație ridicată, deoarece în acele momente intervin preocupările legate de scăderea valorii banilor. Unii dintre participanții la piață caută oportunități de investiții bune, în active bine cunoscute, care probabil pot avea o cerere mare în viitor.

Relația dintre argint și randamentele obligațiunilor din SUA este foarte importantă în contextul investițiilor pe termen lung. Această relație a apărut după criza financiară globală.

Atunci când investitorii cumpără obligațiuni guvernamentale americane (trezoreria SUA), randamentele scad uneori și acest fapt poate fi un semnal pozitiv pentru prețurile argintului. Dar atunci când investitorii decid să vândă obligațiunile de trezorerie americane, randamentele tind să crească, lucru negativ pentru prețul argintului.

Istoric, prețul argintului are un potențial de creștere mai mare decât cel al aurului, iar proprietatea de a fi volatil este ceea ce îl face atractiv pentru speculatori și investitori. În plus, există în mod cert un viitor optimist pentru investițiile în argint, deoarece în aproape 4.500 de ani de istorie cunoscută acest lucru a rămas neschimbat.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

By XTB