Traderii de la cele mai mari bănci de investiții din Europa au obținut cele mai mari venituri în primele trei luni din 2025, din cel puțin ultimii 10 ani, după ce schimbările de pe piețele financiare, provocate de Trump, au stârnit o frenezie de activitate de ambele părți ale Atlanticului, potrivit publicației Financial Times.
Băncile UBS, BNP Paribas, Société Générale, Barclays și Deutsche Bank au raportat în ultimele săptămâni venituri combinate de 13 miliarde de euro din tranzacționarea de acțiuni și instrumente cu venit fix în perioada ianuarie-martie, fiind cel mai mare total trimestrial combinat pentru aceste cinci instituții financiare, din cel puțin 2015.
Performanța băncilor europene reflectă rezultatele obținute de omologii americani în primele trei luni ale anului, cele mai mari cinci bănci de pe Wall Street adunând aproape 37 miliarde de dolari în venituri din tranzacționare în aceeași perioadă.
De la revenirea sa la Casa Albă în ianuarie, Trump a inaugurat o perioadă de incertitudine economică, declanșând fluctuații puternice pe piețele de acțiuni, obligațiuni și valute, care au creat oportunități pentru traderi de a profita.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Volatilitatea pieței este, în general, favorabilă activităților globale de piață ale băncilor, așa cum este cazul și pentru noi. Perturbările sunt gestionabile pentru toată lumea dintr-o perspectivă macroeconomică”, le-a spus directorul executiv al SocGen, Slawomir Krupa, analiștilor.
Primele trei luni ale anului 2025 au adus performanțe record pentru diviziile de piețe ale UBS și BNP Paribas. Veniturile din tranzacționare ale băncii elvețiene au crescut cu aproape o treime, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce cea mai mare bancă franceză a raportat un maxim istoric de 2,8 miliarde de euro în venituri din tranzacționare.
Deutsche Bank, care nu mai are o divizie de tranzacționare de acțiuni, și Barclays au raportat creșteri în tranzacționarea de instrumente cu venit fix, valute și mărfuri (FICC), depășind toți concurenții de pe Wall Street în ceea ce privește creșterea procentuală în FICC în acea perioadă.
Performanța SocGen în tranzacționare a fost impulsionată de divizia de acțiuni, unde veniturile au ajuns la peste un miliard de euro, în timp ce divizia sa de venit fix a înregistrat o ușoară scădere.
După o perioadă de randamente slabe și plăți modeste către acționari în mare parte din ultimul deceniu, băncile europene au început să își redreseze situația în ultimii ani, datorită ratelor mai mari ale dobânzilor care au crescut veniturile nete din dobânzi – diferența dintre dobânzile încasate de la debitori și cele plătite către deponenți.
Sergio Ermotti, directorul executiv al UBS, a declarat săptămâna trecută că banca elvețiană a înregistrat „o creștere uriașă a activității clienților și a volatilității” la începutul celui de-al doilea trimestru, după ce Trump a anunțat un val de tarife „reciproce” pe 2 aprilie, declanșând o vânzare masivă pe piețe.
„În unele zile, volumele de tranzacționare au depășit cu aproximativ 30% vârful atins în timpul pandemiei de Covid”, a spus el, descriind nivelurile de activitate ca fiind „cu adevărat excepționale”.