Transelectrica anunță că își va dezvolta infrastructura energetică

transelectrica Sursa foto: Transelectrica

Reţeaua Electrică de Transport va putea integra, până în 2030, capacitaţi noi de producţie a energiei electrice de până la 11.500 MW, anunță compania, potrivit Agerpres.

“În contextul preocupării generale, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional privind realizarea tranziţiei către o economie fără emisii de carbon, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA îşi orientează acţiunile spre dezvoltarea infrastructurii energetice în sensul creşterii capacităţii de integrare a noilor unităţi de producţie. Pentru a facilita conturarea unui mediu predictibil în sfera investiţiilor pentru generarea energiei electrice, operatorul naţional de transport şi sistem pune la dispoziţia publicului interesat date referitoare la capacitatea reţelei de transport de a racorda unităţi noi de producţie, în funcţie de regiuni diferite ale ţării”, se menţionează în comunicat.

Astfel, începând de miercuri, 15 decembrie 2021, aceste informaţii sunt accesibile pe website-ul Transelectrica în formatul unei hărţi interactive, care vizează anul 2021, precum şi previziunile anilor 2025 şi 2030, raportate la evoluţiile proiectelor de dezvoltare şi consolidare a infrastructurii energetice de transport.

Datele sunt prezentate pentru 10 regiuni ale ţării, cu referire inclusiv la cererile de racordare existente, aflate în diferite etape de prelucrare, şi vor fi actualizate în permanenţă. Potrivit calculelor realizate la nivelul Transelectrica, în prezent, reţeaua electrică de transport poate integra suplimentar o capacitate de producţie de 8900 MW.

În anul 2025, aceasta va creşte la 10.530 MW, iar în 2030 vom avea o capacitate disponibilă de 11.500 MW. Astfel, până în 2030, prin implementarea investiţiilor aflate în derulare, se va înregistra o creştere cu 2.600 MW a capacităţii actuale de racordare la reţea.

Demersul de transparentizare iniţiat de Transelectrica vine în întâmpinarea aplicării prevederilor proiectului de ordin al ANRE privind publicarea datelor despre capacitatea de instalare şi racordare la reţea a unităţilor de generare a energiei electrice. Pentru mai multe informaţii referitoare la disponibilitatea de racordare la RET, şi metodologiile de calcul utilizate, consultaţi Harta capacităţii de racordare la RET.

Sursa foto: Transelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *