Transelectrica anunță că vrea realizeze o linie de transport a energiei, de 5.000 de MW, pe traseul conductelor Transgaz

transelectrica Sursa foto: Transelectrica

Transelectrica vrea să realizeze o linie de transport a energiei, de 5.000 de MW, pe traseul conductelor Transgaz, de la Tuzla la Podişor şi apoi pe BRUA, a declarat, joi, Gabriel Andronache, preşedintele Directoratului Transelectrica, citat de Agerpres.

„La mijlocul lunii decembrie, pe data de 17, a fost semnat un memorandum între patru ţări: Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria pentru cablul submarin dintre Georgia şi România. Studiul este făcut. O firmă din Italia lucrează în momentul de faţă la acest studiu. Se doreşte deja o mărire a acestui cablu, a capacităţii de transport. Am avut discuţii în urmă cu circa trei săptămâni în Azerbaidjan, pentru că şi ei sunt parte din acest memorandum. I-am întrebat care este capacitatea lor transfrontalieră cu Georgia, pentru că, dacă doresc să exporte sau să importe din Azerbaidjan, e nevoie să o ducă pe undeva. Urmează şi ei la rândul lor să facă investiţii la această capacitate transfrontalieră şi, de asemenea, în momentul la care ajunge acest cablu în România, la Constanţa, trebuie să luăm în calcul să ducem mai departe o parte din energie şi totodată să răspundem solicitărilor care sunt în prezent, pe zona de energie verde, atât în solar, eolian şi nu numai. Şi să ne gândim că în Dobrogea, o zonă care foarte darnică cu energia verde, atât în eolian cât şi în solar, există perioade în care există congestie, dar acea perioadă este de circa 2 – 3 săptămâni, dar o luăm în calul şi dorim să se instaleze în continuare capacităţii în zonă. De aceea luăm în calcul 3 – 4 nuclear. Luăm în calcul zona offshore, de asemenea. Şi luăm în calcul inclusiv transfrontalier cu Bulgaria, pentru, că atâta timp cât la noi e congestie, există şi în Bulgaria şi să putem să facem evacuarea”, a spus Gabriel Andronache, la conferinţa „Future Economy – Tendinţele economice în 2023 – provocări şi oportunităţi”.

El a declarat că România trebuie să ia în calcul transportul de energie către vestul Europei, şi nu altcineva.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„De aceea am bugetat în acest an să facem un studiu de adecvanţă şi de calcul ca să vedem cam care ar fi nevoia noastră de a face şi noi la rândul nostru pe teritoriul României un cablu, în ce putere. Calculul pe care noi îl avem în atenţie este de 5.000 de MW, cu patru staţii pe teritoriul României. Cablu care să meargă pe linia conductelor Transgaz. Este vorba de Tuzla – Podişor şi mai departe conducta BRUA, astfel încât în zona de protecţie să ne fie mai uşor cu acele proceduri de expropriere, să nu mai fie nevoie să lucrăm noi din nou din moment ce terenul este la Transgaz, este al statului român”, a precizat Gabriel Andronache.

El a afirmat că Transelectrica s-a adaptat destul de repede noilor provocări apărute după pandemie şi situaţiei din Ucraina, iar preţul crescut rapid din septembrie 2021 a adus un impact foarte mare în bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei. Transelectrica este un mare consumator de energie, cu circa 1 terawatt, în condiţiile în care consumul României este de circa 54 de terawatti. În ultimele trei luni din 2021, a plătit în plus 157 milioane de lei la energie faţă de bugetul estimat. Banii urmează să fie recuperaţi în 5 ani.

În acest moment, structura de finanţare a investiţiilor este de 30% fonduri proprii, 20% creditare şi 50% fonduri europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: