Transelectrica, profit net în scădere cu 90% în primul trimestru din 2022

transelectrica Sursa foto: Transelectrica

Transelectrica, companie deținută în proporție de 58,68% de statul român, a înregistrat o scădere a profitului net de 90% în primul trimestru din 2022, de la 82 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut la 8 milioane lei. Această scădere a fost determinată de creșterea prețului mediu al energiei achiziționate pe PZU care a fost de patru ori mai mare decât în anul precedent, ceea ce a condus la creșterea cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic cu 162 milioane lei mai mari decât în anul precedent, potrivit unui raport al companiei pe Bursa de Valori București (BVB).

Veniturile totale operaționale realizate în intervalul ianuarie-martie 2022 au înregistrat o creștere în procent de 69% comparativ cu aceeași perioada a anului anterior (1,23 milioane lei în T1 2022 față de 726 milioane lei în T1 2021), determinată în principal de majorarea tarifului mediu de transport și de creșterea veniturilor realizate pe piața de echilibrare.

Segmentul activităților cu profit permis a înregistrat o creștere de 30% a veniturilor, determinată în principal de creșterea venitului din tarif transport aprobat de ANRE ți a veniturilor din interconexiune.

Pe zona principală a activităților cu profit zero s-a înregistrat o creștere în T1 2022 a veniturilor și a costurilor pe piața de echilibrare de două ori mai mare față de T1 2021. Potrivit reglementarilor ANRE, soldurile lunare nenule (surplusuri de venit) rezultate din desfășurarea acestei activități vor fi compensate prin corecție tarifară ex-post (corecție negativa) aplicată de ANRE tarifului în anii următori celui în care s-au înregistrat.

Sursa foto: Transelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *